FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 1 december 2009

Verhuur jezelf aan je oude baas en loop binnen

ING Groep 4.88 % === AEX-index 3.12 %
Nederlandse verplegers zeggen massaal hun baan op om via een detacheringbureau aan de slag te gaan bij hun oude werkgever. De winst: een hoger salaris én meer vrijheid. Kan iedereen dit trucje afkijken?

Paniek bij Nederlandse ziekenhuisbesturen. Die zitten met hun handen in het haar omdat verpleegkundig personeel in groten getale z'n baan opzegt om zelfstandig of via een detacheringbureau aan de slag te gaan. Vaak bij dezelfde baas, maar dan voor twee keer hun oude salaris.

Blijfbonus
De uitval van verplegend personeel in vaste dienst is zo groot, dat het VU Medisch Academisch Ziekenhuis in Amsterdam een bonus uitlooft aan verpleegkundigen die zich wel willen committeren aan één ziekenhuis. Zij kunnen rekenen op maximaal 5.000 euro extra per dienstjaar. Ook andere ziekenhuizen experimenteren met financiële prikkels om hun personeel in vaste dienst te houden.

Werken via een detacheringbureau levert grote voordelen op voor verpleegsters. "Ze zijn vaak ontevreden over de toegenomen bureaucratie, willen meer vrijheid of meer tijd om hun werk uit te voeren", zeg Monique Verkerk van de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Als zelfstandigen hoeven verpleegkundige minder mee te doen aan de bureaucratische molen.

Flink financieel voordeel
Maar het financiële voordeel is ook niet mis. Verpleegsters verdienen soms wel twee keer hun salaris via een detacheringbureau. Verkerk: "Commerciële bemiddelingbureaus spelen handig in op de krapte, door flexibele krachten te bieden - tegen een hoger tarief."

Volgens Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, is de trend onder verpleegkundigen ook in andere sectoren merkbaar. In 2008 kwamen er ruim 100 duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp) bij. Een deel van hen gaat voor dezelfde werkgever weer aan de slag. Gonggrijp: "Daar zijn in principe geen restricties op, maar de Belastingdienst let wel extra goed op."

Opstelling Belastingdienst
Als je bij je oude werkgever via een detacheringbureau of zelfstandig aan de slag gaat, zal de Belastingdienst goed onderzoeken of de werkrelatie werkelijk zelfstandig is. Gonggrijp: "Niet alleen is een VAR-verklaring nodig, ook wordt gekeken naar de aard van het werk; Wie bepaalt de invulling, de werktijden? Mocht blijken dat de oude baas geen opdrachtgever, maar gewoon werkgever is, dan vordert de Belastingdienst alsnog alle premies op de werkgever."

Of zelfstandig werken voor je oude baas meer vrijheid oplevert, hangt van een aantal zaken af. Zo kun je soms bij een detacheringbedrijf evenmin je eigen werktijden of werkinvulling bepalen. Dat hangt in grote mate af van het contract dat het detacheringbureau aanbiedt. In sommige gevallen wordt het detacheringbureau de nieuwe werkgever.

Minimum aantal opdrachtgevers
Wie op eigen kracht als zzp’er aan de slag gaat, heeft wellicht meer vrijheid, maar moet minstens twee andere opdrachtgevers hebben om als zelfstandig te worden beschouwd door de Belastingdienst. Je moet dus bij meerdere organisaties aan de slag, dat is soms lastig te combineren.

De inkomsten als zelfstandige of gedetacheerde hangen af van de sector. Voor gespecialiseerde verpleegkundigen geldt dat een nijpend tekort de lonen voor flexibele medewerkers en zelfstandigen omhoog drijft. Schaarste is dus een belangrijke voorwaarde voor hogere inkomsten bij dezelfde baas.

Meer verdienen heeft z'n prijs
Gonggrijp van FNV Zelfstandigen: “Het kan in bepaalde sectoren enorm voordeel opleveren om een ander werkverband aan te gaan met je baas.” Maar beide voordelen - meer geld of meer vrijheid - hebben een prijs, volgens Gonggrijp. “Als zzp’er kun je veel meer geld verdienen bij je oude baas. Maar je draait op voor je eigen premies en bent als enige verantwoordelijk als je ziek wordt.”

Het nadeel van een zelfstandiger werkverband is dat je binnen het bedrijf een buitenstaander bent als gedetacheerde of zzp’er. Bij bepaalde beslissingen word je niet meer betrokken.

Ondernemersrisico als zzp'er
Tot slot is er het ondernemersrisico; als jij kiest voor een freelance of gedetacheerd werkverband, is jouw oude baas ook zo vrij om - als het hem uitkomt - geen gebruik maken van je diensten. De overstap naar een detacheringbureau of een zelfstandig werkverband is dus vooral lucratief in een sector met een nijpend tekort aan gekwalificeerde mensen. Zoals in de zorg. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten