FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 1 februari 2010

Meeroken is ook voor de roker zélf slecht

Ik moest even twee keer met mijn ogen knipperen toen ik dit nieuws las. Meeroken ook slecht voor de roker? Ja, wat dachten ze dan? Roken ís toch slecht? Dus dan is het toch logisch dat het zowel voor omstanders als voor de roker zelf slecht is?

Maar het schijnt dat de roker dubbel pech heeft. Hij loopt schade op door zijn eigen sigaret én door het meer roken van zijn eigen sigaret. Kun je het nog volgen?

Dat roken slecht is voor de roker zelf, dat was al bekend. En dat roken ook slecht is voor de mensen om je heen – die daardoor ‘meeroken’ – wisten we ook al. Maar tot nu toe werd altijd gedacht dat het schadelijke effect van meeroken voor de roker zélf te verwaarlozen was.

Uit nieuw onderzoek van het Nationaal Kanker Onderzoeksinstituut in Italië blijkt het tegendeel. Het inademen van de eigen rook (na het uitademen) is wel degelijk extra schadelijk. Wie 14 sigaretten rookt, krijgt in werkelijkheid – door het meerook-effect – voor 16,6 sigaretten aan schadelijke stoffen binnen.

De Italiaanse wetenschappers keken in hun onderzoek naar de gezondheid bij rokende verkopers in krantenkiosken. Zij bleken de ideale testpersonen, omdat zij in hun eentje in de kiosk staan. [gezondheid.blog.nl]

0 reacties :

Een reactie posten