FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 12 april 2012

Autoverzekeringen niet voor de poes

Autoverzekeringen zijn duurder geworden. Maar de verschillen blijven groot. De duurste autoverzekering is gemiddeld drie keer zo duur als de goedkoopste. Dat blijkt uit een inventarisatie financiële vergelijker van de Verzekeringssite.nl, op basis van zo'n 110 autoverzekeringen.

Afgelopen jaar maande toezichthouder De Nederlandsche Bank schadeverzekeraars hun premies voor autoverzekeringen te verhogen, omdat die vaak te laag zouden zijn om een gezonde bedrijfsvoering te voeren.

In reactie hierop voerde een aantal autoverzekeraars al premieverhogingen door, waaronder Klaverblad (plus 7,5 procent) en Univé (plus vijf procent) en Delta Lloyd (plus vijf tot tien procent).

Per 1 maart dit jaar zijn autoverzekeringen sowieso duurder geworden, omdat de assurantiebelasting is gestegen van 7,5 procent naar 9,7 procent. Dat kost autobezitters tientallen euro's extra.

Prijsverschil autoverzekering
Autoverzekeringen worden doorgaans in drie smaken aangeboden: WA, WA met beperkt casco en WA met volledig casco. In het eerste geval wordt alleen schade aan anderen vergoed. Bij beperkt casco zijn ook zaken als diefstal, ruitbreuk en stormschade meeverzekerd.

Bij volledig casco is er doorgaans ook dekking bij aanrijdingen, te water raken en vandalisme. Nieuw auto's worden tot een periode van vier jaar vaak volledig casco gefinancierd.

Doordat autoverzekeringen over de hele linie zijn gestegen, zijn de prijsverschillen nog steeds groot. Gemiddeld is de prijs van de goedkoopste verzekering in een bepaald categorie drie zo laag als de duurste.

Vooral bij de volledig casco-dekking lopen de premies sterk uiteen. Verzekeringssite.nl geeft als voorbeeld een automobilist met een Citroën Xsara met vier schadevrije jaren uit Doetinchem. Die kan zijn auto verzekeren bij Zelf.nl voor 432 euro per jaar, terwijl dezelfde verzekering bij de Noordhollandsche 2.160 euro aan premie kost. Dat is liefst vijf keer zo duur. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten