FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 1 februari 2010

Met je spaargeld naar de supermarkt

Staat je geld voor 1,5 procent rente op een bankrekening weg te kwijnen? Dan heb je buiten de supermarkt gerekend.

ING Groep 3.29 % === AEX-index 1.04 %
De Belastingdienst gaat er bij de berekening van de vermogensheffing vanuit dat elke Nederlander zeker vier procent rendement op zijn vermogen kan boeken. Voor spaarders is dat momenteel nagenoeg een onhaalbare kaart. De gemiddelde, variabele spaarrente levert 1,5 procent. Voor vier procent rente moet je geld op een spaardeposito zeker vijf jaar vast zetten.

Klantenbinding
Toch is er nog steeds een mogelijkheid om op een risicoloze manier extra rendement te behalen: via koopzegels bij de supermarkt. De supermarktondernemer biedt aanzienlijk meer voor jouw geld. En het mooie is: omdat je de opbrengst cash in handen krijgt, merkt de Belastingdienst daar niets van.

Voor supermarkten vormen koopzegels een interessant middel tot klantenbinding. De klant die z'n spaarkaart vol wil hebben zal vaker terugkomen en ook meer uitgeven, want het aantal zegels dat je mag kopen hangt af van je bestedingen. Voor de grootgrutter die zijn klanten laat sparen via een elektronische klantenkaart, levert het systeem ook waardevolle informatie op over het bestedingsgedrag.

Daarnaast is het ook typisch Nederlands: zegeltjes plakken. Of, zoals een woordvoerder van Albert Heijn in een reactie zegt: "Nederland is een spaarzaam volkje."

Zonder fratsen
Lang niet elke supermarkt geeft koopzegels uit. Vooral de goedkopere winkelformules, zoals Aldi, Lidl en Dirk van den Broek, bedanken voor de eer. “Dat zijn supermarkten zonder fratsen. Daar past een koopzegelsysteem niet bij. Zo’n zegelsysteem vergt een behoorlijke investering. Je moet er personeel voor inzetten en hebt een klantenservice nodig”, geeft supermarktspecialist Gerard Rutte als verklaring.

Maar ook een keten als C1000, die wel acties kent waarmee je met gratis zegels voor producten of bijvoorbeeld een boodschappenpakket kunt sparen, heeft geen betaalzegels in haar assortiment. Spar is onder druk van filiaalhouders vorig jaar met koopzegels gestopt.

Grote renteverschillen
Z24 onderzocht de koopzegelsystemen van zeven supermarktketens. Wat direct opvalt zijn de grote verschillen in rentepercentages. Plus is het meest gul, met een rente van maar liefst 50 procent. Wie voor 4 euro zegels heeft gespaard, krijgt 6 euro handje contantje. Het zuinigst zijn Vomar, Nettorama en Jumbo: zij betalen 4 procent rente. Vomar geeft wel geregeld gratis punten weg en sponsort ook scholen en sportclubs.

Bij sommige supermarkten kun je het tegoed ook inwisselen voor bijvoorbeeld waardecheques voor een reisje, pretpark of producten. Dit levert vaak wat meer op, maar de opbrengst is wel geoormerkt: je kunt je tegoed dus niet aan iets anders uitgeven.

Snel cashen
Rente is niet het enige aspect waarop je moet letten. Ook de tijd die ermee gemoeid is om je bonus te verzilveren is van belang. Dan blijkt Jumbo plotseling gul. Bij deze keten hoef je niet te wachten tot je zegelboekje vol is, maar kun je elke spaarkaart afzonderlijk verzilveren tegen het geldende rentepercentage. Al bij 25 euro aan boodschappen kun je cashen.

Ook bij Vomar en Hoogvliet kun je direct rente beuren. Deze ketens schrijven de zegels elektronisch bij op een klantenkaart en bieden direct premie bovenop het spaartegoed.

Bij Albert Heijn daarentegen moet je boekje eerst vol zijn, om aanspraak te kunnen maken op rente. Dit betekent dat je 490 zegels bij elkaar moet hebben gespaard en dus voor 490 euro aan boodschappen hebt gedaan. Lever je een onvolledig boekje in, dan krijg je alleen de zegelwaarde uitgekeerd.

Kleine stapjes
Let ook op de snelheid waarmee je kunt sparen. Bij vrijwel alle supermarkten kun je bij elke euro die je uitgeeft aan boodschappen voor tien cent koopzegels of –punten bijkopen. Alleen bij Plus verloopt het een stuk trager: zij geeft zegels uit van twee cent. Je behaalt hier weliswaar met afstand het hoogste rendement, maar het sparen verloopt wel in kleine stapjes.

Klantenkaart
Een ander criterium is de vorm van sparen. De meeste supermarkten werken met zegels. Deze moet je op een kaart plakken en dat is een tijdrovend karwei. Daarnaast zijn zegels erg gevoelig voor verlies. Plak ze dus direct op!

Vomar en Hoogvliet werken, zoals gezegd, met elektronische kooppunten op een klantenkaart. Deze kun je bij diefstal laten blokkeren. Het spaartegoed kun je vervolgens laten overzetten op een nieuwe kaart.

Snel inleveren
Kies je voor koopzegels, dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk in te leveren. Want anders dan bij een bank levert langer wachten geen extra geld op. Alleen de winkelier is daarbij gebaat: hij kan het geld dat jij aan koopzegels hebt uitgegeven direct op een spaarrekening zetten.

Ook is het slim om collectief te sparen. Je kunt dan in een jaar meer boekjes verzilveren en beurt dus per saldo meer rente.

Staar je verder niet blind op de rente, maar kijk ook naar de prijzen in de supermarkt. Stap je vanwege de rente op koopzegels over van een goedkope naar een dure supermarkt, dan ben je alsnog duurder uit. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten