FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 3 februari 2010

Twee derde taxichauffeurs weg bij CS

De sanering van taxistandplaats Centraal Station lijkt te lukken. Vanaf volgende week mogen nog maar 350 chauffeurs bij het CS klanten oppikken. Dat is ongeveer een derde van de 996 die afgelopen jaar toegang hadden tot de standplaats.

ING Groep 0.17 % === AEX-index 0.30 %
Dat blijkt uit cijfers die wethouder Hans Gerson (Verkeer) vandaag presenteerde. Gerson is blij met de sanering en verwacht dat het aantal incidenten op de beruchte standplaats, 'toch het visitekaartje van de stad', nu snel afneemt.

Om op de standplaats te mogen staan, moeten chauffeurs een 'belanghebbendenvergunning' hebben. Die wordt alleen verstrekt aan chauffeurs die aan de eisen van de gemeente voldoen, en moest vóór 1 februari worden vernieuwd. Dat hebben maar 350 van de 996 vergunninghouders gedaan.

Gerson: ''We zitten nu op het aantal taxi's van twee jaar geleden, en toen ging het wel goed op de standplaats CS. Voorlopig geven we dan ook geen extra vergunningen uit.''

Ook de chauffeurs vonden dat de gemeente te veel vergunningen uitgaf. Zij klaagden over lange wachttijden en teruglopende inkomsten. Het is dan ook niet vreemd dat 150 chauffeurs hun vergunning inleverden en dat vijfhonderd niet reageerden op de oproep om de vergunning te verlengen.

Gerson: ''Veel chauffeurs weten nu dat we streng controleren en dat ze geen rare fratsen moeten uithalen op de standplaats.''

Volgens de wethouder speelt ook mee dat bij de vergunninguitgifte strenger wordt gecontroleerd of chauffeurs en taxi's aan de eisen voldoen. ''Auto's zonder roetfilter en chauffeurs die slecht Nederlands spreken worden geweigerd.''

Ondanks Gersons optimisme blijven de toezichthouders, die nog elke dag aanwezig zijn op de standplaats, voorlopig actief. Net als de Flitsteams, die onaangekondigde controles uitvoeren.

Dat die controles effect hebben, blijkt volgens Gerson uit de cijfers die hij presenteerde. Zo werd in 2009 de belanghebbendenvergunning afgepakt van 32 chauffeurs die zich hadden misdragen. In heel Amsterdam zijn 196 tram- en busbaanontheffingen tijdelijk ingetrokken.

Gerson: ''Om de problemen echt op te lossen, moet de nieuwe taxiwet worden ingevoerd. Maar ik wil heel duidelijk maken dat we niet gaan zitten wachten op Den Haag." [parool.nl]

0 reacties :

Een reactie posten