FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 8 maart 2010

Machovacature schrikt vrouwen af

Nederlandse vrouwen willen wel meer werken, maar voelen zich geintimideerd door spierballentaal in vacatureteksten.

ING Groep 1.84 % === AEX-index 0.15 %
Een willekeurige advertentie in de zaterdagkrant: ‘Gezocht: een gedreven logistiek manager met tomeloze ambitie, hands on ervaring, absoluut geen 9 tot 5 mentaliteit.’ Een andere zinsnede uit een advertentie op een vacaturesite. ‘Ben jij gedreven, flexibel en bereid onregelmatige uren te maken, en heb je meer dan 5 jaar ervaring, stuur dan nu je brief.’

Vacatures staan tegenwoordig bomvol met woorden ‘ambitieus’ en ‘flexibel’. De toon sluit naadloos aan bij de behoeften van zichzelf ontplooiende professionals, maar een gemiddelde vrouw met kinderen ziet vooral beren op de weg.

"Als ik lees dat je geen 9 tot 5 mentaliteit mag hebben, dan weet ik dat je niet op tijd bij de crèche kan zijn om de kinderen op te halen", stelt publiciste en feministe Roos Wouters. " Zo’n advertentie geeft het beeld van een bedrijf waarbij je stiekem op het toilet naar huis moet bellen, omdat elke menging van werk en privé niet wordt gewaardeerd"

Internationale vrouwendag
Vandaag, op Internationale vrouwendag roept Wouters werkgevers op beter na te nadenken over hoe ze vrouwen kunnen verleiden meer te gaan werken, en in aanmerking komen voor hogere posities. "En dat begint met een vacaturetekst op te stellen waarvan vrouwen kunnen denken: hé, dit gaat over mij."

Wouters' roep om een meer vrouwvriendelijke personeelsadvertenties sluit aan op de conclusies van de overheidsorganisatie Taskforce Deeltijd Plus. Uit recent onderzoek blijkt vrouwen wel meer willen werken, maar dat flexibiliteit de grootste voorwaarde is. Werkgevers die in hun werving communiceren wél begrip te hebben voor zorgtaken, kunnen op meer vrouwelijke sollicitanten rekenen.

Dat bevestigt uitzendorganisatie Manpower, die het probleem verwoordt als de ‘glazen voordeur’. Woordvoerder Irene Bieszke: "Voor veel vrouwen zijn de zorgtaken thuis een belemmering om überhaupt te gaan werken. Het is nu nog recessie, maar binnenkort komt er een krapte op de arbeidsmarkt. Om die glazen deur te doorbreken moeten werkgevers effectiever vrouwen werven."

Geen modellen
Vrouwen moeten zich sterker dan nu kunnen identificeren met een vacature. Daarbij speelt niet alleen taal een belangrijke rol, maar ook beeld. Bieszke: "Zo hebben wij er bij een recente restyling hard voor gevochten om meer foto’s van ‘gewone’ vrouwen in ons beeldbestand te krijgen. Geen modellen, maar echte mensen."

Welke andere middelen moeten werkgevers inzetten om meer vrouwelijke sollicitanten te trekken? Bieszke: "Ervaring leert ons dat je vrouwen beter kunt aanspreken op hun competenties, dan op hun werkverleden en diploma’s. Sommigen zijn er een tijdje tussenuit geweest, maar je wilt ook deze vrouwen uitnodigen te reageren."

Roos Wouters voegt daar aan toe: "Veel vrouwen haken af als er torenhoge eisen worden gesteld, zoals jarenlange werkervaring, terwijl mannen eerder denken: ik bluf me er wel doorheen."

Maar vooral begrip voor de positie van moeders kan enorme winst opleveren. Wouters: "Als werkgevers in hun advertenties flexibiliteit bieden in plaats van eisen, zul je zien hoe snel die vacatures gevuld zijn door vrouwen." [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten