FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 4 augustus 2010

Zo subsidieer jij Ajax, Feyenoord en PSV

Z24 rekende het uit: hoeveel gemeenschapsgeld zit er in de Nederlandse eredivisieclubs en hun stadions? Bijna een kwart miljard!

ING Groep 0.52 % === AEX-index 0.06 %
Het afgelopen seizoen verdrievoudigde het verlies dat Eredivisieclubs leden, zo berekende het FD. Z24 inventariseerde hoeveel gemeenschapsgeld er inmiddels naar de clubs is gegaan.

Volgens de inventarisatie van Z24 zit er het meeste belastinggeld in ADO Den Haag. Maar liefst 42,5 miljoen euro. Alleen in voetbalclub AZ zit geen stuiver overheidsgeld.

Hoe subsidieer jij de vijf grote eredivisieclubs?

Ajax/ArenA: 34,1 miljoen euro
De gemeente Amsterdam participeerde voor 31,8 miljoen euro in de bouw van de Amsterdam Arena. In ruil hiervoor kreeg de gemeente certificaten van aandelen. Er wordt hierover geen dividend uitgekeerd aan de gemeente. Wel krijgen certificaathouders bepaalde privileges, denk aan business seats of een skybox.

In totaal kostte de bouw van de Amsterdam Arena midden jaren negentig 127 miljoen euro. Ajax betaalde hiervan 20 miljoen gulden (9,1 miljoen euro). Dit geld had de club van de gemeente gekregen ter compensatie van afgekochte erfpacht op de grond waar De Meer op stond. De resterende bouwsom werd opgebracht door de gemeente, private partijen, bedrijven en een hypotheek. Ook kwam er 2,3 miljoen euro subsidie van het Rijk. De provincie Noord-Holland heeft geen geld in de club of het stadion zitten. Nog niet tenminste.

Mocht Nederland het Wereld Kampioenschap Voetbal in 2018 of 2022 mogen organiseren (een beslissing daarover valt in december van dit jaar) en Ajax wil als gevolg daarvan zijn stadion uitbreiden, dan heeft het kabinet toegezegd een deel van die kosten te zullen dragen. Naast Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen is Amsterdam aangewezen als een van de vijf speelsteden dat WK.

FC Twente/Grolschveste: 20 miljoen euro + kosten infrastructuur omgeving stadion
De gemeente Enschede leende in 1995 1,5 miljoen aan FC Twente en in 2003 nog eens 6 miljoen. De restanten van deze leningen zijn opgegaan in een nieuwe lening van 20 miljoen euro in 2007 in het kader van uitbreiding van het stadion de Grolschveste. De gemeente heeft verder niet geïnvesteerd in het stadion, maar de infrastructuur in de omgeving ervan is wel voor rekening van de gemeente gekomen. De gemeente is lid van de supportgroep en heeft daar 2 stoelen. Bovendien heeft de gemeente een skybox met 16 stoelen.

De provincie Overijssel heeft aangegeven dat ze geen geld in voetbalclubs of hun stadions heeft zitten.

Enschede is een van de vijf steden die is aangewezen als speelstad, mocht Nederland het Wereld Kampioenschap Voetbal in 2018 of 2022 mogen organiseren (een beslissing daarover valt in december van dit jaar). Als de club zijn stadion in het kader daarvan wil uitbreiden dan heeft het kabinet toegezegd een deel van de kosten te dragen.

PSV 0,9 miljoen euro
De gemeente Eindhoven is samen met de gemeente Alkmaar de enige gemeente met een Eredivisieclub die geen geld in de club of het stadion in zijn stad heeft zitten.

De provincie Noord-Brabant heeft ook geen geld in PSV of het Philips stadion zitten. Het enige waar de provincie op dit vlak wel aan meebetaald heeft is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Hier zit 10 miljoen euro provinciegeld in.

Omdat Eindhoven een van de speelsteden van het Europees kampioenschap voetbal in 2000 (Euro 2000) was, heeft het Rijk wel een subsidie van 2 miljoen gulden (0,9 miljoen euro) voor de modernisering van het stadion gegeven. Komt er een WK naar Nederland, dan kan het Philips stadion misschien nog wat Rijksgeld tegemoet zien.

Feyenoord/De Kuip: 2,27 miljoen euro
Het Rijk heeft in 1993 5 miljoen gulden verstrekt voor de renovatie van De Kuip. Een jaar ervoor, in 1994, stond de gemeente Rotterdam garant voor een lening om de Kuip te moderniseren. Maar sinds het stadion is ondergebracht in een aparte NV is die garantstelling opgeheven.

Feyenoord heeft wel een bijdrage van de gemeente gekregen voor het vieren van zijn jubileumfeest. Bovendien huurt de club sportvelden van de gemeente.

Inmiddels zijn er plannen voor een nieuw stadion onder de werknaam Nieuwe Kuip. Deze nieuwe voetbaltempel zou in 2017 gereed moeten zijn, dus voor het WK in 2018 dat Nederland graag wil organiseren. Mocht het nieuwe stadion er komen, dan zal de gemeente hoogst waarschijnlijk financieel bijdragen. Het college heeft wel al gezegd te verwachten dat dan ook het Rijk en het bedrijfsleven een bijdrage zullen leveren. Dat de nieuwe Kuip er komt is overigens nog niet helemaal zeker. Dit wordt pas bekend nadat duidelijk is of Nederland het WK voetbal van 2018 of 2022 mag organiseren.

Komt dit toernooi er, dan heeft het kabinet laten weten bereid te zijn ook te betalen aan noodzakelijke stadionuitbreidingen in een van de vijf speelsteden. Rotterdam is daar eentje van. De provincie Zuid-Holland heeft geen geld in Eredivisieclubs of hun stadions zitten

AZ: 0 euro
AZ is onlangs gered door een groep ondernemers. Zij kochten de aandelen van de club voor het symbolische bedrag van 1 euro. Daarnaast kochten de ondernemers ook het stadion en verstrekten ze de club een lening. Gemeenschapsgeld kwam hier niet aan te pas. De gemeente Alkmaar heeft geen geld in AZ of in het stadion zitten. Alkmaar heeft enkel zes business-seats en zegt aan AZ zelfs alleen verdiend te hebben omdat de gemeente de grond waarop het stadion staat in handen had en verkocht heeft.

Ook de provincie Noord-Holland heeft geen geld in de club of stadions zitten.

Op het strafbankje van de KNVB
Vanmiddag maakt de KNVB bekend welke clubs er zo diep in de financiële puree zitten dat ze dringend hun huishoudboekje op orde moeten brengen, anders dreigt verlies van de licentie voor het spelen van betaald voetbal. De financiële malaise wordt veroorzaakt door het stilvallen van de transfermarkt en de hoge personeelskosten van de clubs. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten