FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 15 oktober 2010

Lenen bij je baas duurder in 2011

Lenen bij je baas tegen een lage rente, kan erg voordelig zijn. Maar in 2011 wordt de fiscus strenger en neemt je voordeel af.

ING Groep 0.26 % === AEX-index 0.04 %
Eerder deze maand verscheen er op Z24 een artikel over geld lenen bij je baas. Dit is handig omdat je werkgever waarschijnlijk je tegen een lage rente geld kan lenen. Verder hoef je bij hem geen afsluitprovisie te betalen.

Ook voor je baas is het een goede manier om zijn personeel te belonen en een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde te bieden.

Maar door de zogeheten werkkostenregeling van 2011 wordt lenen bij je baas minder aantrekkelijk. Het rentevoordeel wat je hebt bij een personeelslening wordt zwaarder belast en de voordelen bij de belasting van het eigenwoningforfait vallen weg.

Lening voor je huis
Op 1 januari gaat de nieuwe werkkostenregeling van start, als onderdeel van het belastingplan voor 2011. Wat blijft is het feit dat de fiscus je belast als je bij je werkgever een lagere rente voor je lening voor je huis betaalt dan de zogeheten normrente. Die rente bedraagt in 2010 2,5 procent; voor 2011 is het percentage nog niet bekend.

Nieuw is nu dat de Belastingdienst het dubbele voordeel dat huizenkopers soms via een voordelige personeelslening hebben, wil aanpakken. Op dit moment hoef je, als je eigenwoningformait hoger is dan de rente die je op je hypohteek betaalt, geen inkomstenbelasting te betalen over het eigenwoningforfait. Wie weinig of niets betaalt voor zijn lening bij z'n baas - één voordeel - komt dus al gauw in aanmerking voor die vrijstelling: het tweede voordeel.

Vanaf 1 januari 2011 echter moet je de marktconforme hypotheekrente opgeven, ongeacht de werkelijke rente die je betaalt. Hierdoor is je hypotheekrente al snel hoger dan het eigenwoningforfait. Dan moet je dus toch inkomstenbelasting betalen over het eigenwoningforfait.

Consumptieve leningen
Voor consumptieve leningen, of wel leningen voor televisies, sieraden of vakanties, kan je werkgever ook een renteloze lening verstrekken. Nu nog moet je alleen belasting betalen over het rentevoordeel ten opzichte van de normrente. In het nieuwe belastingplan is niet de normrente het ijkpunt, maar de marktrente, die veelal procenten hoger is. Die marktrente kunnen werkgevers opvragen bij hun bank of bij vergelijkingssites.

Daardoor zal je rentevoordeel dus stijgen en de belasting die je hierop betaalt ook. Op deze manier wordt lenen van je baas voor consumptieve doeleinden dus minder voordelig.

Die marktrente wordt één keer bepaald, bij het aangaan van de lening, ongeacht de duur.

Belasten
Met de nieuwe werkkostenregeling wil de Belastingdienst ook de administratieve rompslomp voor werkgevers verminderen. Voortaan kan hij het rentevoordeel dat een werknemer eventueel heeft van een personeelslening ook opnemen in het belastingvrije forfait voor vergoedingen en verstrekkingen aan personeel. Met andere woorden: alle 'cadeautjes van de baas' kunnen op één manier verrekend worden.

Dit forfait is tot een bedrag van 1,5 procent van het totale loon van zijn personeel belastingvrij. Daarboven wordt het bedrag 80 procent belast. In 2010 was dit forfaitair percentage 1,4 procent.

De werkgever kan overigens de bestaande methode - het rentevoordeel optellen bij het belastbaar loon van de werknemer - nog steeds gebruiken. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten