FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 9 november 2010

Bellen op kosten van de baas op de schop

Vanaf 1 januari 2011 verandert de regeling ten aanzien van bijvoorbeeld telefoonvergoedingen van de baas. Z24-Expert Marieke Tas-Koeman legt uit hoe het zit.

ING Groep 0.91 % === AEX-index 0.30 %
Ik heb gehoord dat de regels voor telefoon en internet van de zaak in 2011 gaan veranderen. Wat voor gevolgen heeft dit voor mij? In verband met mijn werk zit ik veel op de weg en werk ik geregeld thuis. Momenteel vergoedt mijn werkgever de kosten van mijn mobiel en van mijn vaste telefoon thuis. Beide abonnementen lopen binnenkort af en ik wilde nieuwe tweejarige abonnementen afsluiten. Kan mijn baas de kosten van mijn mobiel en de internet- en telefoonaansluiting thuis in 2011 en 2012 belastingvrij vergoeden?

Ja, mits jouw werkgever er niet voor kiest om de nieuwe werkkostenregeling nu al toe te passen. Kiest je werkgever wel voor de werkkostenregeling, dan hangt het antwoord helaas van meerdere factoren af. Hierna zal ik dit toelichten.

Huidige regeling
De huidige regelgeving schrijft voor dat vergoedingen en verstrekkingen ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking niet tot het loon behoren. Daarover hoeft je dus geen loon- of inkomstenbelasting te betalen. De wetgever heeft ten aanzien van ongeveer 30 kostensoorten beperkingen of voorwaarden gesteld. Zoals bijvoorbeeld ten aanzien van de vergoeding van kosten van de mobiele- of vaste telefoon, bedrijfsfitness en de fiets van de zaak.

Jij gebruikt je mobiel, de vaste telefoon en internet thuis voor meer dan 10% zakelijk. Hierdoor kan jouw baas deze kosten op dit moment onbelast vergoeden.

Het ministerie van Financiën is van mening dat de huidige regelgeving voor het bedrijfsleven te veel administratieve lasten met zich meebrengt. In dit kader is gezocht naar een eenvoudiger systeem. De uitkomst is de introductie van de werkkostenregeling per 1 januari 2011. De regeling moet de administratieve lasten verlichten.

De werkkostenregeling
De werkkostenregeling is een regeling op werkgeversniveau. In tegenstelling tot de huidige regeling wordt niet per individuele werknemer beoordeeld of kosten onbelast vergoed kunnen worden. Er wordt op werkgeversniveau getoetst of het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen het maximum niet overschrijden. Het maximum is 1,4 procent van de (fiscale) loonsom van een bedrijf.

Onder de werkkostenregeling wordt elke vergoeding of verstrekking door een werkgever aan een werknemer aangemerkt als belastbaar loon.

Zaken die op de werkplek ter beschikking worden gesteld zijn (effectief) vrijgesteld.

Verder blijven een aantal specifieke vrijstellingen bestaan voor kosten die als voornamelijk zakelijk zijn aangemerkt, zoals reis- en tijdelijke verblijfskosten.

Zou je werkgever in 2011 de werkkostenregeling toepassen dan is de vergoeding voor jouw mobiel en internet/telefoon thuis belastbaar loon, ook al maak je deze kosten ter uitvoering van jouw dienstbetrekking. Of jij of je werkgever daadwerkelijk belasting gaat/moet betalen hangt onder meer af van de afspraken tussen jullie beide.

Onder de nieuwe regeling dient een bedrijf over het totaal van de vergoedingen en verstrekkingen in een jaar 80% loonbelasting te betalen, voor zover dat bedrag 1,4 procent van de fiscale loonsom overschrijdt.

Is de totale loonsom van het bedrijf bijvoorbeeld 100.000 euro, dan is de ‘ruimte’ van het bedrijf om aan alle werknemers onbelast kosten te vergoedingen en zaken te verstrekkingen in totaal 1.400 euro per jaar. Vergoedt of verstrekt jouw baas voor meer dan dat bedrag, dan dient hij over het meerdere 80 procent loonbelasting te betalen.

De invoering van deze nieuwe regeling roept in de praktijk veel vragen op. Werkgevers kunnen tot en met 2013 nog het huidige regime toepassen.

Wat te doen?
Wij adviseren je na te vragen bij je werkgever of deze de werkkostenregeling in 2011 of 2012 gaat toepassen voordat je de abonnementen afsluit.

Gaat je werkgever over in 2011 of 2012, overweeg dan bijvoorbeeld om de mobiele telefoon ter beschikking te laten stellen door je baas in plaats van zelf aan te schaffen. Zo kan je werkgever toch (effectief) onbelast een mobiel ter beschikking stellen.

Ten aanzien van internet en telefoon thuis ligt het wat lastiger. Een vergoeding van deze kosten vormt belastbaar loon. Of daadwerkelijk belasting betaald moet worden hangt onder meer af van de ruimte binnen de 1,4% vrijstelling bij jouw werkgever. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten