FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 2 maart 2010

Deze economische hotspots lopen gevaar

Chili en Haïti liggen in regio’s waar de kans op aardbevingen groot is. Maar economische impact van aardbevingen is niet overal gelijk. Welke economische hotspots lopen de grootste seismische risico’s?

ING Groep 0.13 % === AEX-index 1.19 %
Twee grote aardbevingen binnen drie maanden. Afgelopen zaterdag werd Chili geraakt door een beving met een magnitude van 8,8 op de schaal van Richter. Volgens de eerste tellingen zijn er 700 doden gevallen en een half miljoen gebouwen beschadigd.

De aardschok in Chili volgt kort op de verwoestende beving die Haïti op 12 januari trof. Daarbij zijn naar schatting meer dan 200 duizend doden gevallen en zo’n 250 duizend gebouwen beschadigd of ingestort.

Economische impact
De kostenramingen voor de beving in Haïti liggen op drie tot vier miljard dollar, ofwel de helft van het bruto binnenlands product van zeven miljard dollar. Voor de wereldeconomie heeft de beving in het straatarme land echter weinig te betekenen.

Voor Chili ligt dat anders. Het Zuid-Amerikaanse land is ‘s werelds grootste koperproducent en bezit het ongeveer een kwart van de mondiale reserves. Maandag 1 maart schoten internationale koperprijzen omhoog, ook al zijn de belangrijkste Chileense mijnen in het noorden van het land grotendeels gespaard gebleven.

Seismisch gevaar
Geologen weten vrij precies wat de mondiale risicogebieden zijn voor aardbevingen. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd met van bijdragen van vijfhonderd wetenschappers een mondiale risicokaart voor aardbevingen samengesteld. Zie de grafiek: Aarbevingen: mondiale risicokaart

In de donkkerrood en bruin gekleurde gebieden is de kans op een forse beving in de komende vijftig jaar het grootst. Daar zitten arme regio’s bij zoals het Himalaya-gebied en de Caraïbische regio. Maar ook economische grootmachten als Californië en Japan.

Z24 maakte een kleine selectie van economische sleutelgebieden met een bovengemiddeld geografsch risicoprofiel. Zie de slideshow: Bevende hotspots. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten