FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 1 maart 2010

Toezichthouders op ramkoers over Zalm

Toezichthouders DNB en AFM zijn het totaal niet met elkaar eens over de beoordeling van Gerrit Zalm's functioneren bij de omgevallen DSB Bank. Die krijgt desondanks steun van de onafhankelijke commissie Scheltema.

ING Groep 5.86 % === AEX-index 2.09 %
Een onthullend kijkje achter de schermen. Minister van Financiën Jan Kees de Jager gaf maandag 1 maart een brief vrij, waarin de commissie Scheltema het functioneren van Gerrit Zalm als bestuurder van de omgevallen DSB Bank becommentarieert.

Commissie-voorzitter Michiel Scheltema beschrijft in de brief hoe de twee financiële toezichthouders over Zalm hebben geoordeeld. De Nederlandsche Bank (DNB), die vooral over de financiële kracht van banken moet waken, is uiteindelijk positief over Zalm. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die gaat over het gedrag van banken en de producten die ze verkopen, vindt dat Zalm heeft gefaald bij DSB.

De commissie-Scheltema vindt de argumentatie van DNB correct en geeft daarmee goedkeuring aan de stelling dat Zalm niet wezenlijk is beschadigd door zijn functioneren als bestuurder bij DSB Bank.

Zalm, die in 2008 financieel topman was bij DSB, stapte in februari 2009 over naar ABN Amro. Daar mag hij aanblijven als topman, vindt De Nederlandsche Bank met steun van de commissie Scheltema

DSB Bank ging in oktober 2009 failliet, toen spaarders massaal hun geld weghaalden bij de bank uit Wognum.

Te weinig confrontatie
Uit de toelichting van commisssie-voorzitter Scheltema blijkt dat DNB en de AFM de afgelopen maanden langs elkaar heen hebben geopereerd bij de beoordeling van Zalm. Scheltema vindt dat Zalm met een onnodig bureaucratische procedure is geconfronteerd "die in de huidige tijd niet meer aanvaardbaar is."

Scheltema geeft aan dat de AFM Zalm op drie punten negatief heeft beoordeeld. Zalm had volgens de gedragstoezichthouder onvoldoende oog voor de reputatieschade als gevolg van de de verkoopmethoden die DSB erop nahield. Hij heeft onvoldoende stappen gezet om een alternatief bedrijfsmodel te ontwikkelen, waarbij provisies op dure verzekeringsproducten een kleinere rol zouden spelen. En Zalm bood onvoldoende tegenwicht tegen sterk commercieel ingestelde leden van de raad van bestuur, zoals directielid Hans van Goor.

Scheringa dominant
Tegen de argumentatie van de AFM voert Scheltema aan dat DSB Bank geen gewone bank was. De bestuursstructuur was "ongewenst" voor een bank. Dirk Scheringa was bestuursvoorzitter en enige aandeelhouder, en had feitelijk alle touwtjes in handen. "Van checks and balances was zoals gezegd nauwelijks sprake", aldus Scheltema.

Zalm was bij DSB Bank aan de slag gegaan om de onevenwichtigheden aan te pakken. AFM vindt dat Zalm zich daarbij harder had moeten opstellen tegenover Scheringa en diens vertrouweling Hans van Goor.

Scheltema geeft aan dat Zalm in plaats van "confrontatie" voor "overtuiging" koos. En concludeert: "Nu hij daarmee in ieder geval duidelijke verbetering op tal van fronten heeft bereikt, vergt de stellling dat een andere, meer confronterende koers beter was geweest wel een deugdelijke onderbouwing. Die onderbouwing is in de aanbeveling van de AFM onvoldoende aan te treffen."

Ofwel: de AFM is te kort door de bocht gegaan, vindt Scheltema. Minister Jan Kees de Jager van Financiën steunde de commissie Scheltema en DNB maandag in hun oordeel over Zalm, en gaf aan dat die bij ABN Amro mag aanblijven als topman.

Zalm liet maandag in een schriftelijke reactie weten bllij te zijn met het oordeel van de commissie Scheltema. "Ik heb bij DSB veel zaken de goede richting op geduwd, maar het werk was nog niet af." [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten