FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 2 juni 2010

De banken zijn weer bang

Het onderlinge vertrouwen van banken lijkt een dieptepunt te naderen. Europese banken stallen weer massaal hun geld bij de Europese Centrale Bank (ECB), in plaats van het aan elkaar uit te lenen.

ING Groep 1.25 % === AEX-index 0.42 %
Dat meldt de ECB in haar weekstaat, letterlijk een overzicht van wat zich aan geld binnen de bank bevindt.

Uit die gegevens blijkt dat banken in de laatste week van mei voor niet minder dan 316 miljard euro in de kluizen van de ECB zetten - het hoogste bedrag ooit. Het vorige record stamt uit de week van 9 januari 2009, toen banken 315 miljard euro wegzetten bij de ECB.

Wantrouwen
Dat doen banken niet zomaar: het is een teken van angst. Zij vrezen dat andere banken grote afschrijvingen moeten doen op leningen, wat uiteraard ook voor henzelf betekent dat er afgeschreven moet worden. De banken stallen daarom liever hun geld bij de veilige ECB dan bij elkaar.

Dat de banken nauwelijks of eigenlijk geen winst maken op het geld dat ze bij de ECB stallen, vinden ze minder erg dan het risico dat ze anders met hun geld op de open markt zouden lopen.

De bedragen in de ECB-kluizen bereikten begin 2009 hoogtepunten vanwege de kredietcrisis. De Amerikaanse bank Lehman Brothers was omgevallen en niemand vertrouwde elkaar nog. Als je geld leende aan een andere bank, wist je niet zeker dat je dat terug zou krijgen. De LIBOR-rente (de tarieven die banken betalen voor het lenen van geld aan elkaar) schoten omhoog in die periode. De ECB was de veiliger optie.

Hortend en stotend
In januari van dit jaar stond 162 miljard euro bij de ECB. Sinds maart, toen duidelijk werd dat Griekenland had zitten klooien met de eigen boeken, sloeg de angst toe in de financiële markten. Met horten en stoten - zie de grafiek - nam het bedrag in de ECB-kluizen toe.

De maatregelen die de ECB, de landen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) namen, een garantiefonds van 750 miljard euro, hebben het vertrouwen duidelijk nog niet hersteld.

De kern van het wantrouwen zit hem in de grote begrotingstekorten in landen als Griekenland, ItalIë, Portugal en Spanje. De markten zijn er niet van overtuigd dat de nationale regeringen de politieke moed kunnen opbrengen om zeer impopulaire bezuinigingsmaatregelen vol te houden. In Spanje staan massale acties van vakbonden op stapel. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten