FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 29 juli 2010

Prijsoorlog breekt uit tussen e-readers

Een prijsoorlog tussen fabrikanten van digitale boekenlezers maakt e-readers in hoog tempo goedkoper. Webwinkel Amazon heeft inmiddels een e-reader, de Kindle, voor 139 dollar. Ook de komst van tablet-pc's als de iPad drukt de prijzen.

ING Groep 1.31 % === AEX-index 0.87 %
Amazon, de Amerikaanse webwinkel die met zijn e-reader Kindle de digitale boekenmarkt kickstartte, presenteerde woensdag 28 juli een nieuwe Kindle. Prijs voor de goedkoopste variant: 139 dollar (106 euro).

Een iets duurdere variant, die ook een internetverbinding via het telefoonnetwerk heeft, gaat 189 dollar kosten.

Eind 2007, toen de Kindle het licht zag, kostte de e-reader nog 359 dollar. De kosten van e-readers dalen snel. Volgens Amazon-baas Jeff Bezos is de e-reader inmiddels "een massaproduct".

Prijsoorlog
E-readers worden, naarmate de prijzen dalen, in hoog tempo interessanter voor een grotere groep consumenten. De prijsdaling is deels te danken aan de groter wordende groep directe concurrenten van de Kindle. De Amerikaanse uitgever Barnes & Noble heeft de Nook, en ook Sony is in de digitale boekenmarkt gestapt. Onlangs is ook Samsung begonnen op e-readervlak.

De concurrentie drukt de prijs. Volgens analisten is een prijs van 99 dollar nodig om de e-reader tot een echt massaproduct te maken, zo schrijft persbureau Reuters. Die prijs komt snel dichterbij.

IPad
Het is echter niet alleen het groeiend aanbod van e-readers dat de prijzen van de gadgets doet dalen. Bedrijven als Amazon vrezen ook de komst van tablet-pc's, de iPad van Apple voorop. Hoewel het scherm van de iPad niet speciaal voor het lezen van boeken is gemaakt, heeft Apple wel een eigen digi-boekenwinkel.

Een iPad is weliswaar een stuk duurder dan een gemiddelde e-reader, maar kan ook meer: internetten, films kiijken, gamen.

E-reader zijn vooral goed in één ding: digitale boeken. Om dit segment gadgets op de langere termijn ook rendabel te houden, is de kans groot dat prijzen nog verder zullen dalen, zo is de verwachting.

De nieuwe Kindle is vanaf eind augustus verkrijgbaar. Amazon verscheept de e-reader naar 140 landen, waaronder Nederland. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten