FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 1 juli 2010

Woekerrente bij cv-ketel op afbetaling

Energieleveranciers als Nuon en Eneco bieden consumenten nog steeds cv-ketels en zonneboilers met dure leenconstructies aan. Sparen is goedkoper.

ING Groep 3.03 % === AEX-index 2.82 %
"Ligt u liever in een warm bad? Vervang dan op tijd uw oude ketel." Nuon legt het er dik bovenop met de reclame van The Iceman, die klanten aanspoort een nieuwe cv-ketel via de energieleverancier af te nemen. Voor maar 19 euro per maand.

Klinkt goedkoop, maar wie verder leest in de brochure, ziet onmiddellijk de verplichte waarschuwing: Let op! Lenen kost geld. Geen overbodige luxe, want aan Nuon's hr-ketel op afbetaling blijkt een leenrente van 7,8 procent vast te zitten. Een niet-doorlopend goederenkrediet van de firma Santander Consumer Finance.

Ook Essent biedt constructies aan om nieuwe cv-ketels te huren of leasen; en bij Eneco kun je een zonneboiler met een betaalplan van vijf jaar krijgen voor 60,50 euro per maand, met een effectieve jaarrente van 13,8 procent.

Direct betalen
In de wereld van de consumentenkredieten zijn dit soort percentages niet ongewoon. Maar het blijft opmerkelijk dat energiebedrijven die zoveel moeite doen om zich duurzaam en klantvriendelijk te tonen, dit soort leenconstructies promoten.

Om te beginnen is het op afbetaling aanschaffen van een nieuwe cv-ketel niet slim voor wie pakweg tweeduizend euro op z'n bankrekening heeft staan. Daarmee kun je een nieuwe cv-ketel kopen en laten installeren, en bespaar je je de torenhoge leenrente.

Constructies om gespreid te betalen voor een nieuwe cv-ketel moeten het hebben van huishoudens met een smalle beurs. Maar juist voor die groep gaat het in absolute zin om veel geld dat opgeslokt wordt door rentebetalingen.

Hoge prijs
Om op de 19 euro-aanbieding van Nuon terug te komen: voor een hrPro VHR CW3 ketel van het merk Vaillant rekent Nuon een kredietsom van 1.797 euro. Bij de koop op afbetaling van Nuon is ook de installatie inbegrepen.

Nuon gaat uit van een periode van elf jaar waarin de klant 19 euro per maand betaalt, waardoor de totaalprijs op 2.736 euro uit komt. Afgezet tegen het alternatief van een uitgave van circa tweeduizend euro ineens, is de koop-op-afbetaling constructie al gauw 40 procent duurder.

Liever sparen
Met een beetje vooruit kijken, valt echter een hoop te winnen. Zet je bijvoorbeeld 20 euro per maand opzij op een spaarrekening met periodieke inleg, tegen 2,5 procent rente, dan heb je na 7,5 jaar ongeveer tweeduizend euro. Een maandelijkse inleg van 40 euro levert tegen dezelfde rente na vier jaar tweeduizend euro op. De bulk van dat bedrag komt weliswaar van de kale inleg, maar dat is nog altijd gunstiger dan de extra kosten van een leenconstructie.

Misschien een opvoedkundig idee voor energiebedrijven: bied klanten een spaarconstructie aan met een mooie rente voor de toekomstige aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Heb je ook kans dat de klant blijft hangen. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten