FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 8 oktober 2010

Opgelet! Hypotheekrente daalt niet meer

Het hele jaar zakten hypotheekrentes met vaste looptijden van vijf jaar en langer. Maar die ontwikkeling is gestopt. Niet onbelangrijk voor huiseigenaren die dubben of ze de hypotheekrente voor langere tijd willen vast zetten.

ING Groep 0.82 % === AEX-index 0.34 %
De Nederlandse huizenmarkt was de afgelopen drie maanden in mineur. Branchevereniging NVM meldde donderdag dat huizenprijzen gemiddeld met 1,3 procent daalden in het derde kwartaal, terwijl de verkoopvolumes in de Randstad met meer dan 10 procent zakten.

Hypotheekrente-aftrek
In de laatste maanden van dit jaar moet blijken in hoeverre de politieke onzekerheid rond de hypotheekrente-aftrek de markt heeft beïnvloed. Met de komst van het kabinet Rutte I, komende week, is in ieder geval duidelijk dat er voorlopig niets verandert met de rente-subsidie voor woningeigenaren.

Kijk je naar de ontwikkeling van de hypotheekrente zelf, dan is over de eerste negen maanden van 2010 een duidelijke tweedeling zichtbaar. De variabele hypotheekrente bewoog nauwelijks en bedraagt al het hele jaar gemiddeld zo'n drie procent.

Hypotheekrentes met langere rentevaste perioden lieten echter een gestaag dalende lijn zien. Zo is de vijfjarige hypotheekrente met 0,8 procentpunt gezakt tot gemiddeld 3,7 procent en de 10-jaarsrente met 0,7 procentpunt tot 4,3 procent. Zie deze grafiek, gebaseerd op gegevens van intermediair De Hypotheekshop.

De daling van de vaste hypotheekrentes had onder meer te maken met ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Door de Griekse schuldencrisis zijn Nederlandse staatsobligaties populairder geworden en dat zorgde ervoor dat rentes op staatsobligaties flink zijn gedaald. Die rentes vormen een ijkpunt voor hypotheekrentes.

Rentedaling stokt
Bij de hypotheekrentes lijkt de rek er echter uit. Eind september steeg de gemiddelde hypotheekrente voor rentevaste perioden van vijf, tien en twintig jaar voor het eerst in 2010. Weliswaar ging het om marginale verhogingen, maar de dalende trend is sinds drie weken gestopt.

Voorspellen hoe het verder gaat met de hypotheekrentes is uiterst lastig, mede omdat economen zwaar verdeeld zijn over de toekomstscenario's ten aanzien van de inflatie. Sommigen verwachten dat het monetaire beleid van centrale banken zal leiden tot een hogere inflatie en daarmee tot hogere rentes. Anderen vrezen juist voor een periode van deflatie, met dalende prijzen - en dat betekent doorgaans ook blijvend lage rentes.

Hoe het ook uitpakt, het verschil tussen variabele hypotheekrentes en bijvoorbeeld de vijfjaarsrente is sterk gekrompen, tot gemiddeld minder dan een procentpunt. Wie zekerheid wil over de maandelijkse rentelasten betaalt daarvoor dus, ondanks de recente verhoging, een relatief lage 'prijs'. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten