FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 15 december 2010

Strengere hypotheekgarantie treft lagere inkomens

Het Waarborgfonds Eigen Woning, dat garanties verstrekt voor NHG-hypotheken, gaat in 2011 met strengere richtlijnen werken voor de verhouding tussen het inkomen en de hypotheeklasten. Dat raakt vooral lagere inkomens.

ING Groep 0.28 % === AEX-index 0.15 %
Hypotheken die onder de zogenoemde Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen moeten aan een reeks eisen voldoen. Aanvragen worden onder meer beoordeeld op basis van woonquotes, ofwel het deel van je inkomen dat je maximaal aan hypotheeklasten mag besteden.

Op basis van aangescherpte normen voor woonquotes, kunnen woningeigenaren met NHG-hypotheken in 2011 minder lenen. Dit treft vooral lagere inkomens, zo meldt intermediair De Hypotheekshop.

Duizenden euro's
Bij een toetsrente van 4,9 procent, voor rentevasteperiodes van minder dan tien jaar, kan een tweeverdieners-gezin waarvan het hoogste inkomen 40 duizend euro bedraagt en het laagste 35 duizend euro, volgend jaar maximaal 300 duizend euro lenen voor de eigen woning. Dit ligt jaar het maximum nog 14 duizend euro hoger.

Bij een eenverdienersgezin met een inkomen van 45 duizend euro, daalt de maximale leenruimte van 224 duizend euro naar 216 duizend euro, blijkt uit berekeningen van De Hypotheekshop. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten