FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 5 oktober 2012

Laat de Chinezen maar komen

Ze groeien wereldwijd als kool: websites waarop je als alternatief voor hotels, appartementen van particulieren kunt huren voor één of meer nachten. Ook Amsterdam gaat mee in deze trend. Sinds ruim een jaar zijn ze ook in Nederland prominent aanwezig, vooral in Amsterdam: online fora waarop particulieren hun appartement of woning voor een nacht, een paar dagen of enkele weken te huur aanbieden als vakantieadres. Als alternatief voor hotels.

Kenmerkend voor websites die zich richten op 'social traveling' is het persoonlijke aspect: verhuurders plaatsen foto's van zichzelf en hun woning. Gasten kunnen achteraf recensies geven en er zijn net als bij de bekende bookingssites voor hotels en reizen beoordelingssysteem met sterren.
Huis verhuren per nacht
Een prominente partij is Airbnb. Dit in 2008 door drie Amerikanen opgerichte internetbedrijf uit San Francisco, geleid door de 30-jarige Brian Chesky, is inmiddels actief in meer dan 26 duizend steden in de wereld, in 192 landen. Airbnb claimt inmiddels meer dan 10 miljoen geboekte nachten wereldwijd.

Het plaatsen van advertenties is gratis en het bedrijf vraagt in Nederland een commissie van drie procent aan verhuurders als een boeking succesvol is. Afgelopen jaar boekte het bedrijf al een omzet van 500 miljoen dollar, zo meldde Fortune.

Amsterdam in trek
Airbnb is sinds 21 augustus dit jaar actief met Nederlandstalige site, waar begin oktober ruim 3.000 verhuuradvertenties voor Amsterdam op stonden. De prijzen per nacht variëren van 10 euro tot 1.400 euro voor 1 tot 10 personen. In andere Nederlandse steden is het aanbod veel geringer: een kleine 150 advertenties in Rotterdam deze week, circa 90 in Utrecht.

"Amsterdam is momenteel de op tien na populairste stad in ons bestand en daarmee heel belangrijk voor Airbnb", geeft de woordvoerder van het bedrijf desgevraagd aan. "Maar we denken met de Nederlandse site ook andere Nederlandse steden te kunnen bedienen."

Concurrent van Airbnb is het Duitse internetbedrijf Wimdu, begonnen in maart 2011, met inmiddels 50 duizend aanbiedingen in honderd landen. Wimdu is opgericht door ondernemersduo Arne Bleckwenn en Hinrich Dreiling, en rekent voor dit jaar op een omzet van 100 miljoen euro.

Ook Wimdu werkt met een commissie op boekingen van drie procent voor verhuurders op de Nederlandse site. Zoeken op Amsterdam levert in de eerste week van oktober bijna 800 aanbiedingen op. Wimdu heeft sinds mei 2011 een Nederlandstalige site.

Scherpe prijzen
Wat de prijzen betreft is duidelijk dat mensen die hun appartement via sites als Airbnb en Wimdu aanbieden, direct concurreren met hotels. Zo kun je in het centrum van Amsterdam bij het Vondelpark een appartement van 65 vierkante meter met twee personen huren voor 85 euro per nacht. Dat is ook voor budgethotels een scherpe prijs.

Gemiddeld lag de prijs van een Amsterdamse hotelkamer in de eerste helft van dit jaar op 123 euro per nacht, vrijwel onveranderd vergeleken met de eerste helft van 2011. Of de hotelmarkt in Amsterdam al iets merkt van de sociale verhuurfora is echter lastig te achterhalen. Een grote site voor hotelboekingen en enkele hotels waren desgvraagd niet bereid om te reageren.

Nichemarkt
Kijk je naar de bredere cijfers, dan zijn sites als Airbnb en Wimdu wel hip, maar nog klein vergeleken met de totale hotelmarkt in Amsterdam. De woordvoerder van Wimdu geeft aan dat er in september zo'n 10 duizend gasten via Wimdu in Amsterdam hebben geboekt. Procentueel gezien wel een vervijfvoudiging vergeleken met een jaar eerder.

Airbnb stelt dat de boekingen in Amsterdam in september dit jaar ook fors hoger lagen dan dezelfde maand een jaar eerder, maar heeft geen precieze cijfers op maandbasis. In de afgelopen twee jaar zijn er 113 duizend nachten geboekt in Amsterdam via Airbnb, laat de woordvoerder weten.

Het totaal aantal hotelovernachtingen ligt dit jaar in Amsterdam, afhankelijk van het seizoen, op 300 duizend tot een half miljoen per maand, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken hiermee nemen partijen als Airbnb en Wimdu hooguit een paar procent van de markt voor hun rekening. Maar gelet op de explosieve groei, is online verhuur van woonruimte per nacht wel iets om in de gaten te houden voor hoteliers.[Z24]

0 reacties :

Een reactie posten