FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 29 mei 2009

Hoe komen woningcorporaties zo rijk?

Woningcorporaties hebben hun huizenvoorraad voor veel te weinig geld in hun boeken staan. Hierdoor levert het verkopen van huurwoningen zoveel extra financiële ruimte op dat er geld genoeg is om sportwagens met chauffeur, huizen in Spanje of wel ja, een cruiseschip te kopen.

Dat zegt onderzoeker Joost Poort van SEO Economisch Onderzoek.

Samen met Gerard Marlet en Clemens van Woerkens van Atlas voor Gemeenten deed hij onlangs onderzoek naar het effect van investeringen van woningcorporaties op overlast, onveiligheid en verloedering in buurten. Lopende dit onderzoek kwamen de onderzoekers op het idee om met de verzamelde informatie ook de waarde van het huizenbezit van corporaties te berekenen.

Waarde van woningen
De waarde van de woningen in bezit van corporaties is van belang omdat dit veel zegt over hoe rijk zij zijn. En daar is sinds de berichten over woningbouwverenigingen met een directeur met een Maserati van de zaak of een honderden miljoenen kostend cruiseschip, veel over te doen.

De vraag die dit opwerpt is namelijk: hoe kan het dat woningcorporaties geld hebben voor dit soort uitspattingen? Poort, Marlet en Van Woerkens schreven hierover onlangs op persoonlijke titel een artikel in economenblad ESB. Z24 vroeg Joost Poort hoe de vork in de steel zit.

Voor hoeveel hebben corporaties hun woningen in hun boeken staan?
"Eind 2007 bij elkaar voor 90 miljard euro."[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten