FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 20 oktober 2009

Wat gebeurt er met schuld en geld van de DSB-klant?

ING Groep 2.06 % === AEX-index 0.65 %
Het einde van DSB is daar. Wat gebeurt er nu met het spaargeld en de hypotheken?

De Nederlandsche Bank grijpt in, want geen andere bank wilde de geplaagde instelling van Dirk Scheringa overnemen.

Dankzij gedoe met koopsompolissen en het nieuws over de bank van de afgelopen weken, wilden nog maar weinig mensen zaken doen met DSB.

De geldkraan ging dicht, spaarders haalden hun geld weg. Het werd voor DSB onmogelijk de lopende zaken te financieren. Op andere manieren geld lenen kon ook niet, want niemand wilde zich branden aan het merk van Dirk Scheringa.

Dat lijkt gebeurd te zijn: Scheringa is vorige week bij alle grote banken langs geweest, maar de gesprekken leidden tot niets.

Maar wat nu met de restanten van DSB?

Wat gebeurt er met het spaargeld?
Wie een gewone spaarrekening had bij DSB, valt in principe gewoon onder het depositogarantiestelsel, dat spaargelden tot 100.000 euro garandeert. Volgens DSB had de bank tot voor kort ongeveer 4,5 miljard euro aan toevertrouwde middelen - dus vooral spaargeld - op de balans.

Alleen wie een zogenaamd achtergesteld deposito heeft, heeft mogelijk een probleem. Want deze hoogrenderende spaarvorm valt niet onder het garantiestelsel. Eind 2008 had DSB een krappe 140 miljoen euro aan achtergestelde rekeningen op de balans. Zoals DSB het zelf stelt op de eigen website: 'achtergesteld' houdt in dat deze mensen als laatste recht hebben op hun geld van DSB.

Wat gebeurt er met de hypotheken?
Bij verre de grootste post op de balans van DSB: de hypotheken en leningen. Eind 2008 bedroeg die ruim 6,5 miljard euro.

In principe is de hypotheekportefeuille een bezitting die door De Nederlandsche Bank (DNB) beschermd is. Er kan in ieder geval niet zonder meer afgeweken worden van de juridische overeenkomst die je voor jouw hypotheek hebt gesloten. Daarin liggen de voorwaarden vast.

Dus als een andere bank de hypotheekportefeuille uit de boedel van de failliete bank overneemt, dan kan die kopende bank niet zomaar andere voorwaarden gaan stellen. Dat gebeurde ook toen NIB Capital de hypothekenportefeuille van het in 2005 failliet gegane Van der Hoop overnam, ter waarde van 150 miljoen euro.

Maar de vraag is wel wie die hypotheekportefeuille van DSB over wil nemen, want dit is de post waar Pieter Lakeman met zijn Stichting Hypotheek Leed een claim op wil leggen van een miljard euro.

Dat is foute boel; geen bank zal zich daaraan willen branden. Een bank die de portefeuille over wil nemen, zal garanties willen hebben voor die claim, mogelijk van het ministerie van Financiën of De Nederlandsche Bank. Voor die claim zullen minister Bos van Financiën en DNB een oplossing moeten vinden.[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten