FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 26 november 2009

Energienota vanaf 2012 omhoog door nieuwe heffing

ING Groep 7.31 % === AEX-index 3.62 %
Extra investeringen in duurzame energieproductie zorgen voor hogere belastingen. De rekening loopt op van circa 5 euro in 2013 tot zo'n 187 euro in 2020.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil de productie van duurzame energie subsidiëren met een nieuwe heffing die via de energienota verrekend wordt, stelde ze donderdag 26 november in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 2012 gaat dit huishoudens en bedrijven extra geld kosten, als het aan het kabinet legt. Het kabinet wil dat in 2020 eenvijfde van de energieproductie uit duurzame bronnen zoals wind komt. Daarvoor zijn fikse subsidies nodig.

De nieuwe heffing vervangt deels bestaande regelingen die duurzame energieproductie stimuleren. Hierdoor valt in 2011 een begrotingsbedrag van naar schatting 900 miljoen euro vrij. Van der Hoeven wil dit budget gebruiken voor lastenverlichting. "Doel van de lastenverlichting is dat deze terugsluis zodanig wordt vormgegeven dat lastenverzwaring voor burgers en bedrijven zoveel mogelijk wordt beperkt", aldus de minister.

Extra lasten vanaf 2012
De minister stelt vervolgens dat vanaf 2012 wel extra investeringen nodig zijn. "Tegenover deze extra oploop staan geen extra vrijvallende begrotingsbedragen. De SDE-heffing zal dan daadwerkelijk gevolgen kunnen hebben voor de lasten van burgers en bedrijven."

De Volkskrant suggereerde donderdagochtend 26 november, op basis van een conceptbrief van minister Van der Hoeven, dat extra investeringen in duurzame energieproductie tot een stijging van de energierekening zullen leiden van "een paar honderd euro per jaar".

'Telegraafje'
PvdA-kamerlid Diederik Samson stelt dat het verhaal van De Volkskrant overdreven is. "De Volkskrant doet een Telegraafje", meldt Samson tegenover Z24. "Het gaat in 2013 om een bedrag van circa vijf euro per huishouden voor het hele jaar. Dat loopt wel wat op, maar je moet ook kijken naar het alternatief. Als we niets doen aan investeringen in eigen, duurzame energieproductie, worden we steeds afhankelijker van Rusland of oliesjeiks in het Midden-Oosten."

Samson verwijst voor zijn eigen schatting naar een eerdere brief van 17 april dit jaar, waarin minister Van der Hoeven een schets geeft van de benodigde extra middelen voor investeringen in duurzame energieproductie. De woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat de kostenraming uit deze eerdere brief inderdaad de basis is voor de nieuwe energieheffing.

In de brief van 17 april geeft Van der Hoeven drie scenario's, die afhankelijk zijn van de prijs voor broeikasgas koolstofdioxide. Hoe lager de marktprijs voor CO2, des te meer geld de overheid moet bijleggen om duurzame energieproductie rendabel te maken.

Zwart scenario
In het meest negatieve scenario rekent Van der Hoeven met een gemiddelde CO2-prijs voor de komende twintig jaar van 20 euro per ton. De huidige prijs ligt op circa 14 euro per ton.

In het sombere scenario is er in de periode tussen 2013 en 2020 in totaal 9,6 miljard euro extra budget nodig voor investeringen in duurzame energieproductie.

In 2013 gaat het om 77 miljoen euro. Als daarvan de helft voor rekening van de circa zeven miljoen Nederlandse huishoudens komt, gaat het om 5,5 euro per huishouden, stelt Kamerlid Samson.

187 Euro extra in 2020
Dit bedrag loopt wel op. Uit de brief van 17 april blijkt dat het kabinet in het meest negatieve scenario uitgaat van een extra post van 2,6 miljard euro in 2020. Per huishouden komt dit neer op 187 euro, als huishoudens en bedrijven elk de helft van de rekening betalen.

Hierbij vallen nog een paar kanttekeningen te maken. Zo zijn bovengenoemde bedragen niet gecorrigeerd voor de inflatie. Doe je dat wel op basis van 2 procent inflatie per jaar, dan gaat het in 2013 om 5 euro per huishouden extra, en in 2020 om 150 euro per huishouden.

Stijging 8 procent
Een gemiddeld huishouden betaalt nu op jaarbasis zo'n 1.770 euro aan stroom en gas, inclusief de energiebelasting. De voor inflatie gecorrigeerde 150 euro van 2020 komt dan neer op een extra belasting van 8 procent.

Verder is uiteraard van belang hoe de CO2-prijs zich de komende jaren daadwerkelijk ontwikkelt. In een 'normaal' scenario rekent Van der Hoeven in de brief van 17 april met een CO2-prijs van 35 euro per ton. In dit geval komt de raming van het kabinet neer op een opslag van circa 125 euro per huishouden in 2020, gecorrigeerd voor de inflatie. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten