FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 4 februari 2010

Laten we met zijn allen ‘hullie’ gaan zeggen

Wij op de redactie hoorden het ook al steeds vaker om ons heen. Maar wetenschappers zeggen het nu ook: het gebruik van het woord ‘hun’ als onderwerp van een zin, neemt hand over hand toe. Bijvoorbeeld in een zin als: ‘hun hebben gelijk’ of ‘hun liggen op bed’. Johan Cruijff zegt het ook vaak. ‘Hun spelen aanvallend voetbal’.

Maar dat is natuurlijk geen correct Nederlands.

Volgens de Dikke van Dale (dat is een ouderwets papieren woordenboek) moet je ZIJ zeggen. Dus: ‘zij liggen op bed’ en ‘zij spelen aanvallend voetbal’.

Toch is het niet onlogisch dat zoveel mensen ‘hun’ zeggen, zeggen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen deze week. Want het woordje ‘hun’ kan alleen op mensen slaan. En het woordje ‘zij’ ook op dingen. Als je zegt ‘hun liggen op bed’ weet je meteen dat het om mensen gaat. En als je zegt ‘zij liggen op bed’ kan dat ook om lakens gaan.

Het lijkt wel of de onderzoekers zeggen ‘het geeft dus eigenlijk niet als je ‘hun’ zegt, in plaats van ‘zij’.’ En toen kreeg ik ineens een ideetje. Om alle onduidelijkheden en fouten te vermijden.

Laten we gewoon met z’n allen ‘hullie’ gaan zeggen als we eigenlijk ‘zij’ bedoelen. Altijd leuk om dat woord te gebruiken. En het is niet fout, want het is geen echt woord. En iedereen weet meteen dat je personen bedoelt. En niemand vergist zich meer. En het heeft iets ironisch.[nrcnext.nl]

0 reacties :

Een reactie posten