FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 1 juni 2010

Economen ontrafelen mythe Duitse elftal

Duitsland is de 'Angstgegner' van Oranje op het WK. De Duitsers presteren altijd uitzonderlijk goed op grote toernooien. Waarom? De Tilburgse economen Jan van Ours en Martin van Tuijl keken naar de mythen en de harde feiten die bestaan rond de reputatie van Die Mannschaft.

ING Groep 0.25 % === AEX-index 0.16 %
Wat is er waar van de mythe dat Duitsers altijd in de laatste minuut of in blessuretijd toeslaan? Ze scoren niet vaker dan Oranje in de laatste minuut, zo berekenden economen van de Universiteit van Tilburg. Sterker, het Nederlands elftal heeft in de laatste minuut een scoringskans van 5,6 procent, tegen 5,3 procent voor Die Mannschaft.

Toch is de mythe wel ergens op gebaseerd: de Duitsers weten wedstrijden wel vaak in de slotfase te beslissen. Daar staat tegenover dat ze ook vaker dan gemiddeld in de slotfase doelpunten incasseren. Er is hoop.

Strafschoppen
Echt goed zijn Duitsers in het nemen van penalty's. Tijdens wereldkampioenschappen hebben ze die tot nu toe in 94 procent van de gevallen gewonnen. Alleen België deed het beter met een score van 100 procent, maar die namen maar een keer deel aan een penaltyreeks.

Geen geluk met loting
Dat de Duitsers altijd gunstiger loten, blijkt echt een mythe. Dit WK hebben ze bijvoorbeeld veel ongunstiger geloot dan Nederland. De tegenstanders van Duitsland - Australië, Ghana en Servië - staan hoger op de FIFA-wereldranglijst dan de tegenstanders van Nederland.

Ook dat het Duitse team immer een hechte eenheid vormt, is een fabeltje. Die Mannschaft wordt net als Oranje geregeld geteisterd door onderlinge ruzies.

Waarom zijn de Duitsers dan wel zo succesvol? Een ijzeren wil. Met name in de knock-outfase blijken de Duitsers superieur. Ze winnen zeventig procent van de wedstrijden na de groepfase. Ze laten de kopjes gewoon niet zo snel hangen. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten