FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 18 juni 2010

Goedkoop wonen, trouwen of begraven worden?

Voor een krop sla ben je in heel Nederland ongeveer hetzelfde kwijt. Maar voor een begrafenis, huwelijk, huis of lokale belastingen lopen de kosten soms flink uiteen. Welke gemeenten zijn duur? En welke goedkoop?

ING Groep 0.19 % === AEX-index 0.24 %
Aan wonen in de Randstad hangt een prijskaartje, zo is algemeen bekend. De huizenprijzen zijn er hoog, een schadeverzekering is relatief duur en voor een parkeerplekje in de binnenstad ben je veelal een vermogen kwijt.

Maar ook ver van de drukte af kun je kampen met forse tegenvallers. Zo is trouwen het duurst in Schouwen-Duiveland en moet je voor de huur van een graf in Steenwijkerland ruim 3.300 euro neertellen: meer dan tienmaal zoveel als in de goedkoopste gemeente. Z24 zet een aantal kostenposten op een rij.

Huis kopen
Wie geen naaste buren wil, kan het best naar de provincie Groningen verhuizen. Daar betaal je voor een vrijstaand huis gemiddeld 220.748 euro, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. In Utrecht moet je hiervoor 696.001 euro op tafel leggen: ruim drie keer zoveel.

Voor tussenwoningen, twee-onder-één-kaphuisen en appartementen is Friesland het goedkoopst, met een gemiddelde huizenprijs van 195.822 euro. Ook in Zeeland kun je relatief voordelig een huis bemachtigen. De duurste provincies zijn Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant, waar je voor een gemiddeld stulpje 250.000 tot 300.000 euro moet neertellen.

Wonen
In de ene woonplaats ben je aan onroerendezaakbelasting, rioolheffing en reinigingsheffing honderden euro's per jaar voordeliger uit dan in de andere, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Coelo, van de Rijksuniversiteit Groningen. Inwoners van Zevenaar betalen de laagste woonlasten: 474 euro. Blaricum verstuurt de hoogste aanslag: 1.168 euro, een verschil van bijna 700 euro. De gemiddelde rekening bedraagt 659 euro.

Als we de waterschapslasten erbij optellen zijn inwoners van Zevenaar wederom het voordeligst uit (687 euro), gevolgd door Veldhoven (696 euro) en Bunschoten (698 euro). Blaricum (1.490 euro) en Reeuwijk (circa 1.400 euro) sluiten de rij.

De woonlasten zijn overigens erg grillig: dubbelcijferige tariefstijgingen (maar ook dalingen) komen geregeld voor. Het plaatje kan er volgend jaar dus heel anders uitzien dan nu.

Verbouwen
Ook voor een bouwvergunning lopen de prijsverschillen fors uiteen. Wie een dakkapel laat plaatsen in Voorschoten is voor het benodigde papiertje zeventien keer zo duur uit als in buurgemeente Leiden: 603 euro versus 35 euro. De gemiddelde prijs voor een lichte bouwvergunning bedraagt 255 euro.

Bij ingewikkelder verbouwingen is het niet veel anders. Wil je in het Amsterdamse stadsdeel Bos & Lommer een serre laten bouwen, dan ben je 1.366,20 euro aan bouwleges kwijt. Enkele straten verderop, in stadsdeel de Baarsjes, betaal je voor dezelfde vergunning ruim 300 euro meer.

De prijsverschillen betekenen overigens niet dat gemeenten op deze vergunning winst maken: dat is namelijk verboden. Wel berekenen ze de prijzen verschillend. In de ene gemeente betaal je alleen mee aan het loon van de ambtenaar die de vergunningaanvraag beoordeelt, terwijl de andere stad ook de kosten voor de receptie en de verwarming in het stadhuis meerekent.

Daarnaast werkt niet elke gemeente even efficiënt en profiteren sommige gemeenten van schaalvoordeel. Dat laatste kan verklaren waarom je in de vier grote steden voor een bouwvergunning meestal goedkoper uit bent dan gemiddeld.

Aan die grote verschillen moet overigens een eind komen, zo heeft het kabinet besloten.

Autorijden
Ook de prijzen van een rijbewijs worden op termijn uniform. Gemeenten mogen voor rijbewijzen straks niet meer dan 36 euro vragen. Nu lopen de tarieven nog uiteen van 23 tot 65 euro.

Parkeren
Het zal geen verrassing zijn dat betaald parkeren in de grote steden een stuk duurder is dan in kleinere plaatsen. Amsterdam spant de kroon, met 5 euro per uur. Daarna volgen Utrecht (4,10 euro), Hilversum (3,10 euro) en Rotterdam (3 euro). De hoge notering van Hilversum is opmerkelijk: het nabijgelegen Bussum staat met 0,70 euro per uur juist in de top vijf van goedkoopste parkeersteden.

Je kunt je auto het goedkoopst wegzetten in Hoofddorp (0,30 per uur), Leidschendam-Voorburg (0,45 euro) en Lochem (0,60 euro).

Je bent overigens bijna altijd voordeliger uit als je je auto in een garage parkeert dan op straat.

Begraven
Het scheelt een flinke slok op een borrel of je bijvoorbeeld in Waddinxveen wordt begraven of in het nabijgelegen Oudewater. In het eerste geval betalen de nabestaanden 4.386 euro aan grafkosten en in het tweede geval slechts 632 euro: een verschil van ruim 3.700 euro.

Ook Alkmaar, Abcoude, Hengelo en begraafplaats Zorgvlied zijn aan de prijs. In Ferwerderadiel daarentegen kun je het goedkoopst ter aarde worden besteld: de huur van een graf voor twintig jaar kost daar 224 euro, zo blijkt uit het laatste grafkostenonderzoek van uitvaartverzorger Dela.

Ook hier kun je met forse prijsverhogingen worden geconfronteerd. Opletten is dus geboden.

Trouwen
Voor een burgerlijk huwelijk maakt het veel verschil of je op maandagochtend trouwringen uitwisselt of op de gewilde, maar peperdure zaterdag. In het eerste geval is het soms zelfs gratis.

Maar ook de woonplaats is een belangrijke factor. Uit een inventarisatie van Trouwtarieven.nl blijkt dat je op een doordeweekse dag in de duurste gemeente bijna acht keer zoveel betaalt als in de goedkoopste plaats. Je jawoord geven is het goedkoopst in de Groningse gemeente Eemsmond (72 euro) en het duurst in Schouwen-Duiveland (561,35 euro).

Hier duikt hetzelfde fenomeen op als bij bouwvergunningen: huwelijksvoltrekkingen mogen hooguit kostendekkend zijn, maar de berekening van de tarieven verschilt per woonplaats. De ene gemeente rekent alleen het uurtarief van de ambtenaar van de burgerlijke stand, terwijl je elders ook meebetaalt aan de schoonmaak van het stadhuis.

Verzekeren
Om schade of diefstal van bezittingen als je fiets, auto, huis of inboedel te verzekeren, ben je in grote steden soms wel dubbel zoveel geld kwijt als in een plattelandsgemeente. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten