FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 14 juni 2010

Zelfstandigen en ouderen het rijkst

Zelfstandigen en ouderen tussen de zestig en zeventig jaar hebben in Nederland de grootste vermogens.Dit staat te lezen in de jongste uitgaven van de publicatie Sociaaleconomische trends van het Central Bureau voor de Statistiek (CBS).

ING Groep 3.42 % === AEX-index 1.81 %
In Nederland is bijna 60 procent van het vermogen (bezittingen inclusief huis, min schulden inclusief hypotheek), in handen van 10 procent van de huishoudens. Gemiddeld bezaten huishoudens begin 2009 circa 167.000 euro.

Omdat dit gemiddelde flink omhoog wordt getrokken door een beperkt aantal huishoudens met hoge vermogens, is het volgens het CBS als je wil weten hoeveel vermogen de 'gemiddelde' Nederlander heeft, beter te kijken naar het mediane vermogen. Dit kwam begin 2009 uit op 43.000 euro per huishouden.

Rijkste deel
De 10 procent rijkste huishoudens van Nederland had beduidend meer op de bankrekening staan. Die groep beschikte gemiddeld over een vermogen van 634.000 euro.

De 10 procent armste huishoudens van ons land had meer schulden dan bezittingen en kwam daardoor uit op een gemiddelde van 5000 euro in het rood.

Zelfstandigen
Zelfstandigen waren met een gemiddeld vermogen van 207.000 euro relatief het rijkste, gevolgd door mensen met een oudersdoms- of nabestaandenuitkering (91.000 euro). Bijstandsgerechtigden en zieken en arbeidsongeschikten hadden de kleinste vermogens. Werknemers hadden gemiddeld 37.000 euro.

Huizenbezitters waren veel rijker dan huurders. Huishoudens met een koopwoning bezaten gemiddeld 184.000 euro, huurders 4.000 euro.

Ouderen
Over het algemeen groeit het vermogen met de jaren. Mensen onder de dertig hebben nauwelijks vermogen, daarna wordt geleidelijk steeds meer opgebouwd.

Ouderen tussen de 60 en de 70 jaar zijn het rijkst (162.000). Vooral omdat zij vaak een afbetaald huis hebben. Daarna neemt het vermogen weer af. Volgens het CBS waarschijnlijk omdat deze groep het eigen huis vaak verkocht heeft en weer aan het interen is of vast een deel aan de kinderen gegeven heeft.

Allochtonen hebben aanzienlijk minder vermogen dan autochtonen. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten