FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 17 september 2010

Amsterdam fors goedkoper op stedenranglijst

Op een ranglijst van duurste steden ter wereld, zijn Amsterdam, Brussel en Parijs gedaald. Steden buiten de eurozone namen namen hun plaatsen in.

ING Groep 0.34 % === AEX-index 0.04 %
Amsterdam is dit jaar op een wereldranglijst van duurste en goedkoopste steden gedaald van plaats 23 naar de 35ste plek. De ranglijst van 2010, samengesteld door de Zwitserse bank UBS, geeft al jaren een overzicht van de duurste steden ter wereld, gebasseerd op de kosten van levensonderhoud. Het prijsniveau is in Amsterdam in vergelijking met steden buiten de eurozone flink gedaald.

Voorbijgestreefd
Steden als New York, Londen en Kopenhagen werden relatief duurder. Waar Amsterdam in 2009 nog hoog op de lijst was terug te vinden, is het nu voorbijgestreefd door steden als Rio de Janeiro en het Nieuw-Zeelandse Auckland. Deze steden kwamen in de lijst van 2009 niet eens in de top 40 voor.

De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de euro, die in de eerste helft van dit jaar zo'n 13 procent goedkoper werd tegenover de dollar.

Net als Amsterdam zijn Brussel, Parijs en Frankfurt wat betreft het prijsniveau hard gedaald ten opzichte van wereldsteden buiten de eurozone. Het is dan ook geen verrassing dat Londen, Montreal en Toronto de grootste eurosteden uit de top 10 verdrongen.

De prijsniveau's zijn opgesteld in vergelijking met de kosten van het levensonderhoud in New York. Het niveau in de eurolanden daalde over het algemeen met drie tot vier procent ten opzichte van het prijsniveau van New York. Amsterdam zakte relatief sterk met min van ruim vijf procent.

New York duur?
Dat de eurosteden relatief goedkoper werden, komt niet doordat het niveau in de Amerikaanse stad het afgelopen jaar flinke prijsstijgingen kende. Er waren namelijk ook veel steden die stegen ten opzichte van New York. Dit had te maken met een positieve ontwikkeling ten opzichte van de Amerikaanse dollar van onder meer de Noorse kroon, de Zwitserse frank en de Canadese dollar .

Steden uit deze landen werden in vergelijking met New York zes tot vijftien procent duurder. Oslo stond net als vorig jaar genoteerd als de duurste stad ter wereld, op de voet gevolgd door Zürich en Genève. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten