FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 13 januari 2011

Huizenprijs daalt in 2011

Makelaarsvereniging NVM zag de activiteit op de huizenmarkt in het laatste kwartaal van 2010 aantrekken. Maar daar blijft het waarschijnlijk bij. Vijf redenen waarom de huizenmarkt in 2011 waarschijnlijk weer in het slop raakt.

De economie mag misschien licht aantrekken in 2011, wie denkt dat ook de huizenprijs weer omhoog zal gaan, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Vijf redenen waarom de huizenprijs in 2011 waarschijnlijk zal dalen.

1) Rente gaat omhoog
De opleving van het aantal transacties op de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2010 was vooral te danken aan last-minute kopers. De rente was afgelopen najaar laag, 4 procent en een beetje als je de rente voor tien jaar vast zette. Veel huizenkopers besloten vlak voordat hun bankoffertes met een laag percentage zouden aflopen, toch maar snel te kopen.

Inmiddels is die rente weer gestegen tot bijna 5 procent. Trekt de economie een beetje aan zoals wordt verwacht, dan loopt de rente komend jaar nog wat verder op. Dat is ongunstig voor de hypotheeklasten van woningeigenaren en straalt negatief af op huizenprijzen.

2 ) Koopkracht neemt niet toe
Energie wordt duurder, de zorg- en pensioenpremies stijgen en veel gemeenten schroeven de lokale belastingen, waaronder de beruchte OZB, op om gaten in de begroting te dichten.

Als mensen in 2011 al een loonsverhoging tegemoet kunnen zien, wordt die bij de meesten teniet gedaan door stijgende lasten. Dat maakt consumenten voorzichtig, zeker als het gaat om de aanschaf van een woning.

3 ) Aanbod woningen blijft groot
Het aanbod aan koopwoningen, nu volgens een grove schatting van NVM-voorzitter Ger Hukker iets minder dan 200 duizend stuks, zal niet snel afnemen. Een van de oorzaken is dat woningbouwverenigingen om geld verlegen zitten. Verkoop van een deel van de huurwoningen is de beste manier om de kas weer wat te vullen.

Daarnaast groeit wat de NVM de 'prop' op de woningmarkt noemt. Het percentage woningen dat langer dan een jaar te koop staat is al opgelopen tot meer dan 25 procent. Dit belemmert de doorstroming, want maar weinig mensen durven nog een nieuwe woning te kopen voordat ze hun eigen huis verkocht hebben.

De enige manier waarop de prop kan verdwijnen, is een forse prijscorrectie. Een deel van de verkopers zal misschien besluiten niet te verhuizen, een aanzienlijk deel zal wel degelijk de prijs verlagen.

4 ) Lenen wordt nog moeilijker
De financiering van woningen wordt komend jaar een stuk lastiger. Dat constateert ook de NVM. Een van de oorzaken zijn de strengere eisen van toezichthouder AFM, die wil voorkomen dat mensen boven hun macht lenen, en de aangescherpte inkomensvereisten om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheekgarantie.

Maar ook de banken zijn streng. Strenger dan strikt noodzakelijk vinden de makelaars. Nog maar één op de twintig hypotheken betreft volgens de NVM een lening waarbij het bedrag hoger is dan volgens de gedragscode aanvaardbaar wordt geacht. Voor de crisis was dat bij dertig procent van de hypotheken het geval.

Je kunt van mening verschillen of de nieuwe regels te streng zijn en/ of te rigide worden toegepast door de banken, het drukt in ieder geval de prijzen.

5 ) Het Rutte-effect is uitgewerkt
Aan de hypotheekrenteaftrek wordt onder dit kabinet niet gemord. Los van de vraag of dat een goede zaak is, heeft het aantreden van het kabinet Rutte een einde gemaakt aan de onmiddellijke onzekerheid over het voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft een kalmerend effect gehad op de woningmarkt, maar dat effect is inmiddels weer uitgewerkt.

Elke keer dat dit kabinet in de politieke problemen komt, zal de onzekerheid over het voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek weer toenemen. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten