FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 12 februari 2011

Tweede handsie verkopen doe je zo

Wie een nieuwe auto koopt staat een lastige klus te wachten: de verkoop van de oude wagen. Hoe pak je dat slim aan? En hoe beur je de maximale prijs voor je occasion?

De autoverkopen trekken wereldwijd aan, zo werd afgelopen week bekend. Ben jij een van de kopers, dan is het zaak je oude auto zo snel mogelijk van de hand te doen; liefst tegen een zo hoog mogelijke prijs.

Het is verleidelijk je oude auto in te ruilen bij aankoop van een nieuwe wagen, want dat scheelt veel tijd en rompslomp. Maar volgens de ANWB levert dat doorgaans wel minder op dan een particuliere verkoop. Als je niets hebt in te ruilen kun je bij de aankoop van je nieuwe auto vaak een mooie korting opstrijken. Die loop je anders mis.

Daar staat wel tegenover dat je het risico loopt langere tijd wegenbelasting te betalen als je je auto niet kwijt raakt. Zeker bij zware dieselauto's kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Advertentiesites
Wie dat risico aandurft kan de verkoop van zijn auto zelf te hand nemen. De beste manier om een groot publiek te bereiken is een advertentie plaatsen op internet. Er bestaan tientallen advertentiesites, zoals Marktplaats, Autotelegraaf, autotrack, Speurders, autoscout24 en ikwilvanmijnautoaf.nl.

Op sommige websites kun je gratis adverteren, bij andere aanbieders moet je betalen. Daarnaast zijn er grote verschillen in bereik, plaatsingsduur, toelatingscriteria en het aantal foto's dat je mag plaatsen.

Sommige websites zijn voor iedereen toegankelijk, terwijl andere zich uitsluitend op dealers richten; bijvoorbeeld via een veiling.
Als je je auto te koop aanbiedt, is het uiteraard belangrijk dat deze er zo goed mogelijk uitziet. Zorg dat de binnen- en buitenkant van de wagen schoon zijn. Zijn de banden versleten, laat er dan een set goedkope banden onder zetten.

Plaats zoveel mogelijk foto's van je auto, zowel van de hele wagen als van details, zoals de kilometerteller. Wees ook alert op de achtergrond. Een frisse groene omgeving geeft meer cachet dan een wagen die in een modderplas is geparkeerd.

Reparaties
Wees in de advertentietekst zo eerlijk mogelijk over je auto en vermeld eventuele gebreken in de advertentie, om teleurstellingen bij de verkoop te voorkomen.

Heeft je auto een hele waslijst aan reparaties achter de rug, dan is het geen reclame als je deze een voor een opsomt. Opmerkingen als 'de auto is tiptop onderhouden' of 'de auto is aantoonbaar goed onderhouden. Documentatie ligt ter inzage' volstaan.

Leg wel alle autopapieren, onderhoudsboekjes en rekeningen van de garage bij elkaar, zodat de koper inzicht heeft in de staat van de auto.

Een recente APK-keuring maakt je auto ook aantrekkelijker voor een potentiële koper.
Heeft de koper twijfels over de gemelde kilometerstand, dan kun je hem aanbieden om voor 2,95 euro een zogeheten NAP Check uit te laten voeren. Er wordt dan online een vergelijking gemaakt van de door jou ingevoerde kilometerstand met de kilometerhistorie van je auto. De potentiële koper kan dan zien of de tellerstand logisch verklaarbaar is.

Vraagprijs
Uiteraard moet je in de advertentie een vraagprijs vermelden. Een aardig hulpmiddel hierbij is de koerslijst van de ANWB. Hier vind je de gemiddelde prijzen die voor vergelijkbare auto's (van maximaal twaalf jaar oud) worden betaald. Uitgangspunt is wel dat de auto geen technische gebreken vertoont en in een goede conditie verkeert.
Of jij er uiteindelijk ook die prijs voor krijgt, is overigens niet zeker; het is immers een kwestie van vraag en aanbod. Maar zo'n lijst geeft wel een aardige indicatie. Je kunt uiteraard ook kijken naar de prijzen die op advertentiesites voor vergelijkbare wagens worden vermeld.
Bijna de helft - 44 procent - van de autobezitters verkoopt zijn auto aan een particulier, zo blijkt uit recente cijfers van de Bovag. Dit kan voor wie het slim aanpakt een aantrekkelijke prijs opleveren. Maar wees wel voorzichtig.
Een van de valkuilen is onenigheid over de gemaakte afspraken over de verkoop. Leg zoveel mogelijk schriftelijk vast: de verkoopprijs, maar ook eventuele gebreken. Zeker bij particuliere verkoop is dat belangrijk, aangezien beide partijen waarschijnlijk geen auto-experts zijn.

Als verkoper ben je verplicht alle mankementen die jou bekend zijn te melden. Schiet je auto bijvoorbeeld weleens onbedoeld uit de vijfde versnelling, dan mag je dit niet verzwijgen.

Laat je dit na, dan kan de koper de koopovereenkomst eventueel vernietigen of jou aansprakelijk stellen voor de schade, al meldt een woordvoerder van de ANWB desgevraagd dat dat in de praktijk niet zo'n vaart loopt. De bewijsvoering is lastig en er is geen Geschillencommissie of Bovag waarbij de koper kan aankloppen.

Onderzoeksplicht
Omgekeerd heeft de koper een onderzoeksplicht, die zelfs nog zwaarder telt. Als jij bijvoorbeeld meldt dat je een vreemde tik hoort als de auto een bepaalde snelheid heeft bereikt, is het aan hem om dit uit te zoeken. Hij kan ook besluiten om -uiteraard met jouw toestemming- jouw auto eerst te laten keuren voor hij tot koop overgaat.

Een heikel punt is een proefrit. Om te voorkomen dat een zogenaamde koper er met jouw auto vandoor gaat, is het verstandig om de proefrit samen af te leggen. Bestuur bij voorkeur zelf de auto. Mocht je van stuur wisselen, haal dan de sleutels uit het contactslot als je de auto uit stapt. Noteer de gegevens op het rijbewijs als de koper zelf wil rijden.

Heb je een deal gesloten, zet dan samen de auto op naam van de koper. als de auto niet op naam van de koper komt, blijf jij verantwoordelijk voor eventuele ongelukken en bekeuringen. Zorg ook dat het geld op je rekening of cash is afgerekend als je de autosleutels afgeeft.

Autoverkoopservice
Vind je verkoop aan particulieren te omslachtig of raak je je auto aan de straatstenen niet kwijt, dan biedt de Autoverkoopservice van de ANWB wellicht uitkomst. Voor 25 euro wordt je auto getaxeerd en krijg je de garantie dat jouw wagen tegen deze prijs wordt afgenomen.

Alle personenauto's vanaf 1995 - ook wagens met schade - komen hiervoor in aanmerking. De deal kan binnen een week rond zijn. Bedenk wel dat je aan de koop vastzit als je akkoord bent gegaan met het bod. En dat je wellicht een lagere prijs krijgt dan je anders met slim onderhandelen had bereikt. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten