FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 3 december 2011

De zuinige Sint bestaat echt

December staat weer voor de deur. Voor velen zijn de feestdagen deze maand een ware aanslag op hun portemonnee. De eerste die op het programma staat is Sinterklaas. Gelukkig zijn er een aantal tips om te zorgen dat je veel plezier hebt voor weinig geld.

De schuldencrisis treft ook Sinterklaas. Naar verwachting zullen de uitgaven van de Goedheiligman dit jaar met zo’n 8 procent dalen. Hoe maak je er voor minder geld, toch een heerlijk avondje van op 5 december?

Het zijn vaak niet de cadeautjes, maar de pret die je met elkaar beleeft die pakjesavond tot een succes maken. Een spannend Sinterklaasverhaal voorlezen, of een pakjes-speurtocht door het huis organiseren kost niets, maar draagt zeker bij aan de sfeer. Zelf pepernoten maken, kost bijna niets en is eenvoudig met kinderen te doen. Het hele huis ruikt gegarandeerd naar Sinterklaas!


Wie de Goedheiligman graag zelf in huis haalt, raadt het Nibud aan om de kosten van het bezoek te delen met andere gezinnen. Op de website van het Nibud zijn overigens nog meer tips te vinden voor de zuinige Sint.

Cadeautjesla
Een gouden bespaartip is om thuis een “cadeautjesla” aan te leggen. Zie je in april een leuk presentje voor een scherpe prijs in de winkel liggen, schaf het dan aan. Vervolgens berg je het cadeautje op in de la en heb je op ieder gewenst moment een aardigheidje voor een ander. Je bespaart hiermee geld en stress van het kopen van een cadeau op het laatste moment.

Wie echt op de kleintjes let, koopt chocoladeletters pas na Sinterklaas. Je kunt ze makkelijk een jaartje bewaren en ze zijn zo een stuk goedkoper.

Sinterklaasvergiftiging
Besparingsdeskundige Marieke Henselmans schreef verschillende boeken met tips om te besparen. “Houd maat, “ raadt ze mensen die Sinterklaas vieren met kinderen aan. “Doe je dat niet, dan krijgen ze Sinterklaasvergiftiging.”

Hiermee doelt Henselmans op het feit dat kinderen bij te veel indrukken en cadeaus overvoerd worden en er niets meer met ze aan te vangen is. “Om dit te voorkomen, kun je de dure en grote cadeaus het best zo lang mogelijk uistellen”, raadt Henselmans aan in het boek Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak met bespaartips voor de feestdagen.

Bovendien wijst de bespraringsdeskundige mensen die graag boeken cadeau geven op het feit dat veel uitgevers goedkoop boekenpakketten aanbieden zoals de Lijsters van Noordhoff. Tweedehands kopen kan natuurlijk ook altijd, dit geldt ook voor andere cadeaus.

Voor niets
Voor de echte vrekken onder ons volgen hier nog twee tips waarmee je helemaal gratis cadeaus kunt scoren.

Ruil met andere ouders speelgoed waarmee je kind toch niet meer speelt. Het ruimt lekker op en je hebt voor nop een leuk cadeautje.

Een variant op de speelgoedruil is simpelweg geven. Heb je laatst een fles wijn gekregen terwijl je helemaal geen wijn drinkt? Maak er iemand anders blij mee en pak dingen in die je zelf niet gebruikt als cadeau. Of nog simpeler: “Bied volwassenen die alles al hebben eens een (paar) uur van je tijd aan”, tipt Henselmans. [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten