FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 15 mei 2012

Je mobieltje opladen in restaurant en winkel

Iedereen heeft er wel eens last van: ben je net aan het shoppen, is de batterij van je smartphone leeg. Twee jonge ondernemers hebben een beveiligde telefoonoplader ontwikkeld, waarmee je mobieltjes in café's, restaurants en winkels kunt opladen

Een ‘ChargeCase’, een kluis die is beveiligd met een viercijferige code waarin mobieltjes kunnen worden opgeladen zonder het risico dat deze worden gestolen. Bedrijven die het apparaat gebruiken krijgen een kast met drie kluizen, met daarin oplaadstekkertjes van alle mobiele telefoons die momenteel in de omloop zijn. De prijs ligt op enkele honderden euro’s.

ChargeCase richt zich vooral op uitgaansgelegenheden als casino’s en restaurants, maar ook tankstations en supermarkten worden genoemd. Zo kunnen bezoekers hun smartphone opladen en krijgen ondernemers een kans om meer klanten te lokken.

Waar? ChargeCase Nederland is gevestigd in Zaandam, Noord-Holland en richt zich nu vooral op Nederland. Er zijn ook plannen om het product in te voeren in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en misschien zelfs Dubai. De productie vindt plaats in Turkije, omdat er daar goedkoper kan worden geproduceerd.

Wie? Arif Yilmaz en Ersin Cumsit

Hoe kwam het idee tot stand?

Yilmaz: “Ik heb jarenlang als deeltijdstudent in de horeca gewerkt. Gasten vroegen dagelijks of we opladers hadden, maar die hadden we niet. Op een gegeven moment vroeg ik aan mijn baas: moet je niet eens opladers gaan kopen? Maar die wist niet welke lader hij moest halen. Want er zijn veel verschillende telefoons en destijds had iedere telefoon een andere lader. Toen is het idee ontstaan. Het product voorziet in een behoefte. Want de batterij van een smartphone is snel leeg. En bedrijven, zoals horecagelegenheden, krijgen meer verkeer als ze de ChargeCase plaatsen, en dus meer omzet.”

“Het is mogelijk om meerdere telefoons tegelijk op te laden, maar dan gaat het wel langzamer. We hebben nog overwogen om snelladers te gebruiken, maar dat bleek erg schadelijk voor de telefoon. Het idee van de ChargeCase is niet dat de telefoon helemaal wordt opgeladen, maar dat je weer een paar uurtjes verder kan.”

Hoe zit het met de beveiliging tegen diefstal?

Yilmaz: “Misschien gaan we een sticker opplakken, waar onder andere op staat dat je je hand af moet dekken bij het intoetsen van de pincode. Als iemand drie keer de verkeerde code intoetst, blokkeert de kluis. Als dat gebeurt, of je bent in een dronken bui je code vergeten, dan kan de eigenaar de kluis alsnog open maken met een ‘mastercode’.”

Hoe zijn jullie gefinancierd?

Yilmaz: “Mijn vennoot heeft wat spaargeld opzij gezet en ik heb zelf wat geld geleend. Daarmee hadden we geld voor de eerste productie. Binnenkort hopen we de financiering bij de bank helemaal rond te krijgen.”

Wat is de grootste hindernis die jullie hebben overwonnen?

Yilmaz: “Tot nu toe gaat alles wel zijn gangetje. Al duurt de productie in Turkije wat langer dan we hadden verwacht, omdat het een heel bureaucratisch land is. Maar de eerste productie is nu klaar en volgende week komt deze met de vrachtwagen naar Nederland.

Waarom laten jullie het product in Turkije produceren?

“Omdat het goedkoper is dan in Nederland. Eerst wilden we naar China toe. Maar dat vonden we eigenlijk te ver, als we het product ook nog met de vrachtwagen naar Nederland moesten halen. En daar komt nog bij dat ik de Turkse taal zelf ook goed spreek.”[z24]

0 reacties :

Een reactie posten