FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 20 juni 2012

Online goksites en de risico's voor de gokker

De pas opgerichte Kansspelautoriteit pakt veertig gokwebsites aan die zich illegaal richten op de Nederlandse consument. Wat merken online gokkers daarvan? De nieuwe Kansspelautoriteit (KSA) is een offensief begonnen tegen kansspelwebsites die opereren .nl-domeinnamen, gokdiensten aanbieden in het Nederlands en adverteren bij de Nederlandse consument. Bij overtreding kan de KSA boetes uitdelen. Ook het blokkeren van bankrekeningen van tegenstribbelende goksites behoort tot de opties.

Moeten online gokkers zich daar ook zorgen om maken? Er is in ieder geval geen risico op boetes. Want hoewel online gokken officieel verboden is, zal de KSA zich niet gaan richten op de online gokker, zo bevestigt de bestuurder Paul Tang.

Ziet de Belastingdienst inkomsten van een gokwebsite, dan wordt daar gewoon kansspelbelasting over gerekend, maar volgt er geen boete. “Wat dat betreft is de Belastingdienst amoreel. Ook over illegale activiteiten moet je winstbelasting betalen,” zegt Jelle Wijkstra van de Belastingdienst.

Prijzengeld innen
KSA heeft veertig gokwebsites begin deze maand een termijn van twee maanden heeft gesteld om zich aan te passen. Anders volgen maatregelen. Welke sites de gokautoriteit in het vizier heeft, is niet bekend gemaakt. Maar sites die er 'Nederlands' uitzien, moeten sowieso oppassen.

Voor gokkers wordt het moeilijker om prijzengeld te innen, als de bankrekening van een illegale goksite wordt geblokkeerd. Gokkers die de zaak niet vertrouwen hebben dus in principe tot eind juli om prijzengeld terug te storten naar hun bankrekeningen.
Sluiproutes

Als de bankrekening van de gokwebsite waar prijzengeld op staat, wordt geblokkeerd, zijn er meestal andere manieren om dit bedrag op je bankrekening te krijgen. De meeste gokwebsites gebruiken bijvoorbeeld de online betaalservice PayPal. Het is in een paar muisklikken mogelijk om prijzengeld via een PayPal-rekening door te sluizen naar een Nederlandse bankrekening.

Daan Kramer van het adviesbureau ICT Recht verwacht niet dat de KSA deze route kan blokkeren, omdat het “erg lastig” is om een internationaal bedrijf als PayPal tot actie te dwingen.

Ingewikkeld wordt het als behalve de bankrekening, ook de toegang tot de gokwebsite wordt geblokkeerd in Nederland. In dat geval wordt het ook moeilijk om geld te innen via PayPal, aangezien je daarvoor wel in moet kunnen loggen op de gokwebsite.

Tang van de Kansspelautoriteit ziet dit blokkeren van louche gokwebsites als één van de mogelijke straffen: “Wij houden op dit moment alle opties open, ook het laten blokkeren van websites die zich niet aan onze regels houden.” Tang zegt daarbij wel dat er bij overtreding eerst wordt gekeken naar het blokkeren van bankrekeningen en het opleggen van boetes.

Engelstalige goksites
Gokwebsites zullen dus waarschijnlijk niet heel snel worden geblokkeerd. “En er moet echt flink voor worden geprocedeerd en evident bewijs zijn dat de gokwebsite tegen de wet handelt,” vult Kramer van ICTRecht aan

Staat het geld op een Engelstalige gokwebsite, dan hoeven gokkers sowieso niet te vrezen voor hun prijzengeld. Deze houden zich namelijk aan de regels van de KSA, omdat ze zich niet op een Nederlandse doelgroep richten, maar zijn door betalingsmethoden als PayPal nog steeds toegankelijk.

Banken aan zet
Het is overigens nog de vraag of de bankrekeningen van de gokwebsites die zich niet aan de regels houden, direct worden geblokkeerd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zal op verzoek van de KSA zwarte lijsten van louche gokwebsites opsturen naar banken. Wat hier vervolgens mee wordt gedaan, is aan de banken zelf.

Arjen Boukema van ING zegt dat de zwarte lijst “zwaar weegt” bij de beoordeling van (toekomstige) klanten, zoals gokwebsites. “Maar uitsluiting is geen automatisme,” aldus Boukema. Ook ABN Amro heeft aangegeven de zwarte lijst serieus te nemen, maar dat het niet vanzelfsprekend is dat rekeningnummers die op de lijst staan worden geblokkeerd.  [Z24]

0 reacties :

Een reactie posten