FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zondag 25 oktober 2009

AZ mag geld nieuwe shirtsponsor zelf houden
Mocht AZ een nieuwe shirtsponsor vinden dan komt dat geld terecht bij de club. De curatoren kunnen wel het te veel betaalde sponsorgeld van DSB terugvorderen.

Dat laat Daan Schippers, persvoorlichter van AZ, weten op vrijdag 23 oktober.
De huidige shirtsponsor van AZ, de DSB Bank van Dirk Scheringa, werd maandag 19 oktober failliet verklaard. Het sponsorbedrag voor dit seizoen van vijf miljoen euro is reeds betaald.
Algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ liet maandag in een persconferentie weten dat de curatoren het bedrag niet terug kunnen vorderen. Dat is contractueel vastgelegd. De curatoren kunnen wel besluiten dat reclameuitingen van DSB verwijderd moeten worden. AZ speelde daarom dinsdag de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal met een blanco shirt.
Kooyenga nieuwe sponsor?
De Friese ondernemer Romke Kooyenga wierp zich reeds op als nieuwe sponsor van de club uit Alkmaar. Hij is bereid om 10.000 euro per wedstrijd te betalen. Kooyenga liet weten dat de curatoren van DSB volgende week een beslissing nemen over zijn aanbod.
Volgens Schippers klopt deze gang van zaken niet. AZ voert de onderhandelingen met potentiële sponsors. De curatoren kunnen AZ niet dwingen om een nieuwe sponsor op het tenue te zetten. "De curatoren zijn van DSB, niet van AZ", zegt Schippers. Ze hebben geen zeggenschap over het financiële beleid van de club.
Contract met DSB
"De curatoren hebben alleen zeggenschap of DSB van het shirt af kan", zegt Schippers.
AZ kan niet zomaar een nieuwe shirtsponsor contracteren aangezien de verbintenis met DSB nog geldt tot het einde van dit seizoen. Mocht de club een nieuwe sponsor vinden, dan moeten de curatoren toestemming geven om het contract met DSB te beëindigen. Komt die toestemming er, dan komt het sponsorgeld volledig ten goede aan AZ.
Beëindiging van het contract betekent dat DSB Bank feitelijk maar een deel van het seizoen sponsor is geweest terwijl het hele bedrag wel is overgemaakt. De curatoren kunnen het te veel betaalde sponsorgeld, afhankelijk van het aantal resterende maanden, terugvorderen. "Maar het is niet zeker of ze dat ook gaan doen", zegt Schippers.
Blanco shirts
Dat AZ dinsdag zonder shirtsponsoring de wedstrijd speelde is zeker niet uniek. Om uiteenlopende redenen zijn er voetbalclubs geweest die met blanco shirts aan de aftrap verschenen. Zo koos Chelsea er na 11 september 2001 voor om zonder het logo van sponsor Emirates te spelen tegen de Israëlisch club Hapoel Tel-Aviv.
Wil je weten welke clubs nog meer zonder shirtsponsor speelden en waarom? Bekijk dan de slideshow 'Van AZ tot Barcelona; bijzondere verhalen over blanco shirts'.[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten