FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 24 november 2009

Carry trade: een gevaarlijk spelletje

ING Groep 1.67 % === AEX-index 0.37 %
De Amerikaanse centrale bank handhaaft vooralsnog de rente op het huidige historisch lage niveau. Voorlopig valt dus nog veel geld te verdienen met de zogenoemde dollar carry trade. Maar wat is carry trade precies en wat zijn de risico’s?

Door de zeer lage rente in de Verenigde Staten, is het aantrekkelijk om daar geld te lenen en in een ander land waar de rente hoger is weer te investeren. Dit trucje wordt ook wel carry trade genoemd.

Massaal lenen hedgefondsen geld in het land van de onbegrensde mogelijkheden, om het vervolgens ergens anders weg te zetten.

Slapend rijk
Zolang geld in de VS zo goed als gratis blijft, is het gemakkelijk verdienen met de carry trade. In principe kun je zo slapend rijk worden. Want het verschil tussen de lage Amerikaanse rente en de hoge rente in het land waar je het geld wegzet, bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, steek je in je eigen zak.

Geen wonder dus dat de dollar carry trade heel groot aan het worden is. Exacte getallen zijn niet bekend maar volgens schattingen zou het om duizenden miljarden dollars gaan.

Favoriete bestemmingen
Vooral opkomende economieën zijn een populaire bestemming voor de dollars, volgens Amerika-econoom Philip Marey van de Rabobank.

De rente in Zuid-Afrika is bijvoorbeeld met 7 procent een stuk hoger dan die in de VS. Minder hoog, maar wel gezien als een iets veiligere bestemming voor je geld is Australië. De rente is daar met 3,5 procent nogal altijd relatief hoog. Beide landen zijn hierdoor populair voor partijen die zich bezighouden met carry trade.

Wisselkoersen
Doordat partijen massaal dollars lenen en vervolgens in het buitenland stallen, zorgt de carry trade voor een neerwaartse druk op de waarde van de Amerikaanse munt. Je leent immers in dollars, maar moet die vervolgens weer wisselen in de munt van het land waarin je wilt investeren.

In het land van bestemming wordt de munt juist duurder. Zodoende is de koers van de Australische dollar het afgelopen jaar sterk gestegen.

Dalende dollar
Maar carry trade heeft niet alleen invloed op het land van bestemming en Amerika. De val van de dollar raakt ook andere naties.

Landen die veel reserves in dollars hebben aangelegd, zien de waarde van die reserves in waarde dalen. Bovendien sleept de dollar een hele rits andere valuta mee. Sommige Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen hebben hun munt gekoppeld aan de dollar. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de Chinese yuan. Het is dan ook niet verrassend dat de dollar onderwerp van gesprek was tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan China, medio november.

Zeepbellen
Carry trade is vooral een erg riskant spelletje. Zolang de rente in de VS laag blijft en de dollar goedkoop, zullen goedkope dollars naar landen met een hogere rente stromen. Door de 'overdosis' aan geld die naar het land met de hoge rente stroomt, zullen daar 'zeepbellen' ontstaan. Aandelen worden overgewaardeerd, maar ook vastgoed kan te veel in waarde stijgen.

De Amerikaanse econoom Nouriel Roubini waarschuwde al voor het ontstaan van zeepbellen door de carry trade. Ook het IMF waarschuwt in een rapport voor het ontstaan van onbalans in de financiele markten door de dollar carry trade.

Hollen naar de uitgang
De zeepbellen die door de carry trade geblazen zijn, zullen vroeg of laat uiteenspatten. Dit kan gebeuren wanneer de rente in de VS verhoogd wordt, en het te duur wordt om dollars te lenen om ergens anders uit te zetten.

Gevolg: speculanten lossen massaal hun schulden in dollars af. Beurzen raken in een vrije val, huizenprijzen imploderen, en ook de munt van landen waar de bubbels zich bevinden, daalt sterk in waarde. Landen waar dollars in tijden van carry trade naar toe gaan, krijgen uiteindelijk een fikse kater van al het geld dat ze overspoelt. Die landen lopen het risico in een diepe economische crisis te komen.

Hoe hard dit de gewone man kan raken, bleek wel toen in 2008 veel IJslanders een hypotheek in Japanse yens hadden afgesloten. De rente in Japan was ontzettend laag en de kroon steeg gestaag in waarde. Helaas kwamen veel van die mensen diep in de problemen toen de waarde van de kroon inklapte en huiseigenaren de maandlasten niet meer op konden brengen.

De waarde van de dollar veert in zo'n situatie op omdat voor het aflossen van de schulden massaal dollars worden gekocht.

Op tijd uitstappen
Voor iedereen die een slaatje wil slaan uit de carry trade is het dus belangrijk om er op tijd weer snel uit te stappen. Dit is echter zeer lastig.

Volgens hoogleraar monetaire economie Casper de Vries is er niet veel aan het plotseling uiteenspatten van zeepbellen door de carry trade te doen. Het is afwachten wanneer de bel barst en dan zorgen dat je geen schulden in dollars hebt. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten