FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 19 november 2009

Gedwongen woningverkopen verdubbelen in 2010

ING Groep 0.69 % === AEX-index 1.91 %
De premie voor de Nationale Hypotheekgarantie gaat per 1 januari flink omhoog, zo meldde Z24 gisteren. Directeur van het Waarborgfonfds Eigen Woning Karel Schiffer zegt een verdubbeling van het aantal gedwongen woningen te verwachten.

Voor 2009 verwacht het WEW uit te komen op 800 uitkeringen aan mensen die door een echtscheiding of werkloosheid hun hypotheek niet meer kunnen betalen en door gedwongen verkoop met een restschuld blijven zitten.

Voor huizenbezitters die een hypotheek hebben afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt het WEW die restschuld.

Restschuld loopt flink op
"Gemiddeld is die restschuld tussen de 30.000 en 35.000 euro", aldus Karel Schiffer, directeur van het WEW. "Maar gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt, waarbij de huizenprijzen dalen en er meer huizen in de gedwongen verkoop terecht komen, verwachten we dat die restschuld op gaat lopen naar tussen de 40.000 en 50.000 euro per woning."

Daarnaast verwacht Schiffer dat het aantal gedwongen verkopen volgend jaar verdubbelt: Voor de komende drie jaar, dus tot en met 2012 verwachten we 1600 gedwongen verkopen per jaar. Pas in 2013 zal dat omlaag gaan."

WEW baseert zich in deze berekening op de cijfers van het Centraal Planbureau dat deze zomer voorspelde dat de werkloosheid oploopt tot 8 a 9 procent.

Het bedrag dat WEW jaarlijks uitkeert, gaat dus flink omhoog. Van tussen de 20 en 25 miljoen euro jaarlijks nu, naar tussen de 64 en 80 miljoen euro.

Premie omhoog
Daarom moet per 1 januari de premie omhoog. "We hebben nu ongeveer 560 miljoen euro in kas, met de verhoogde garantie stijgt dat naar ongeveer 600 miljoen euro. We hebben ongeveer 1 miljoen huishoudens met NHG in portefeuille, en elke garantie gaat voor 30 jaar de boeken in. We moeten het fonds dus op een verantwoord niveau houden. Ik verwacht dat het fondsvermogen daalt naar minder dan 500 miljoen euro."

De verhoging van NHG naar 350.000 euro is volgens Schiffer nauwelijks van invloed op de uitkeringen. "Aan de ene kant lopen gezinnen met een hoger inkomen minder risico op werkloosheid, maar als ze eenmaal werkloos zijn is hun val in inkomen groter. Die gezinnen zullen vrijwel altijd gedwongen moeten verkopen, omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat heft elkaar dus weer af."

De verhoging blijft ook in 2010 geldig. Schiffer verwacht dat na die periode de NHG-grens weer terug zal gaan naar de gemiddelde prijs van een koopwoning, 265.000 euro. "Dat is, als de markt aantrekt en de mensen weer meer gaan uitgeven. Anders kan ik me voorstellen dat de verhoging blijvend is." [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten