FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 18 november 2009

Motoren slooppremie-auto's gewoon hergebruikt

ING Groep 1.55 % === AEX-index 0.52 %
Auto's die zijn ingeleverd vanwege de sloopregeling worden helemaal gestript. Ook de motoren worden verkocht of hergebruikt, zelfs voor Nederlandse occasions. De milieuwinst is daardoor miniem. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Goudzoekers van de VPRO.

De milieuwinst van de hele regeling lijkt op die manier gering, omdat motoren uit de oude auto's gewoon weer in omloop komen.

Omdat alleen auto's met een APK-keuring die nog drie maanden geldig is voor de sloopregeling in aanmerking komen, treedt er nog een opmerklijk fenomeen op.

Veel auto's ondergaan eerst een apk waarbij veel nieuwe onderdelen worden gebruikt. Sloopbedrijven halen vervolgens alle bruikbare onderdelen uit een auto voordat die vernietigd wordt. Van de nieuwe onderdelen die voor de APK nodig waren, tot aan de motoren aan toe.

De onderdelen kunnen worden doorverkocht en zo kan het gebeuren dat zelfs de – vervuilende – motoren weer teruggezet worden in een Nederlandse auto. Ook worden veel onderdelen geëxporteerd naar Polen, Azië en Afrika.

Nieuwverkoop
Ook de branche lijkt volgens de programmamakers weinig op te schieten met de sloopregeling. Het stimuleert in ieder geval amper de nieuweverkopen, omdat de meeste met de premie aangeschafte auto's tweedehandsjes zijn.

De Nederlandse overheid trok dit jaar 65 miljoen uit voor de sloopregeling. Wie zijn oude, vervuilende personenauto inruilt voor een nieuwer en schoner model, krijgt tot 1000 euro.

Auto Recycling Nederland, dat toeziet op de regeling, laat in een reactie aan de VPRO weten dat het inderdaad mogelijk is dat motoren en andere onderdelen worden hergebruikt; het is zelfs een bewuste keuze geweest. “Het onklaar maken van een motor is erg duur. Als we dat zouden eisen van sloopbedrijven, worden de kosten te hoog en is de sloopregeling niet meer aantrekkelijk.” Bovendien, zegt ARN, kunnen onklaar gemaakte motoren ook worden doorverkocht. Ze kunnen dan worden gerepareerd en alsnog worden gebruikt. Overigens denkt de organisatie dat er uiteindelijk maar weinig motoren worden doorverkocht. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten