FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 23 november 2009

Hogere gasprijs in aantocht

ING Groep 3.34 % === AEX-index 2.26 %
Consumenten met een variabel energiecontract kunnen per 1 januari een hogere gasprijs verwachten. Het vergelijken van aanbiedingen waarbij de gasprijs voor langere tijd vast staat, wordt weer interessant.

In december maken veel energiebedrijven bekend welke gas- en stroomprijzen ze vanaf 1 januari 2010 hanteren. Voor de gasprijs zit er waarschijnlijk een stijging in het vat.

De reden hiervoor is dat bedrijven als Nuon, Eneco en Essent hun variabele gasprijzen mede baseren op de beweging van olieprijzen. Dit gaat volgens de zogenoemde zes-plus-twee formule. Ofwel: twee maanden vóór de ingang van de nieuwe tariefperiode wordt gekeken wat olieprijzen in de zes maanden daarvoor deden. Voor de tarieven per 1 januari 2010 is zodoende de periode van mei tot en met oktober 2009 bepalend.

Olie in de lift
De gemiddelde gasolieprijs lag tussen mei en oktober dit jaar 13 procent boven het niveau van de voorgaande zes maanden.

Vertaal je dit naar kale gasprijzen, dan komt dat neer op een stijging van circa twee cent per kubieke meter, blijkt uit berekeningen van Z24. Zie grafiek: Van olie naar gasprijs. Afgezet tegen de leveringstarieven van 32 tot 33 eurocent per kubieke meter die Nuon, Eneco en Delta sinds 1 juli rekenen, is er ruimte om variabele prijzen met z'n vijf procent te verhogen.

Huishoudens verbruiken gemiddeld tweeduizend kubieke meter gas per jaar en 3500 kilowattuur stroom. Een stijging van de gasprijs met twee cent maakt de gasrekening op jaarbasis zo'n 40 euro duurder.

Vrije gasprijs stijgt niet mee
De stijging van olieprijzen maakt het waarschijnlijk aantrekkelijk om te kijken naar contracten waarbij de gasprijs voor één, twee, drie of vijf jaar vast staat.

Bij zogenoemde vasteprijscontracten baseren energiebedrijven zich sterker op aardgas dat op termijnmarkten wordt verhandeld. De prijs van 'vrij' aardgas is niet gekoppeld aan olieprijzen.

Dit is ook voor consumenten relevant, omdat energiebureau IEA een opvallende kentering verwacht in de energiemarkt. Vrije gasprijzen blijven volgens de IEA de komende jaren relatief laag doordat er veel gas op de markt komt, terwijl olieprijzen door schaarste zullen stijgen.

Het gevolg van deze ontwikkeling kan zijn dat variabele gasprijzen, die gekoppeld zijn aan de olieprijs, op de consumentenmarkt stijgen, terwijl vastegasprijzen achter blijven.

Op het Nederlandse handelsplatform APX-Endex is hier al iets van zichtbaar. Op deze termijnmarkt kun je aardgas voor 2010 momenteel relatief goedkoop inkopen.

Variabele en vaste prijzen
Bij de huidige aanbiedingen van energiebedrijven op de consumentenmarkt liggen de prijzen van variabele en vastprijscontracten redelijk dicht bij elkaar.

Nuon biedt voor januari 2010 bijvoorbeeld een éénjaarscontract aan voor 33,14 eurocent per kubieke meter, terwijl de variabele prijs sinds 1 juli op 32,70 eurocent ligt. Ofwel: als Nuon de variabele gasprijs per 1 januari met een halve cent of meer verhoogt, wordt het éénjaarscontract aantrekkelijker.

Bij energieleverancier Dong ligt de aanbieding om de gasprijs voor één jaar vast te zetten overigens al onder de variabele prijs die sinds 1 juli geldt.

Als energiebedrijven de marktontwikkelingen volgen, verhogen ze per 1 januari hun variabele gastarieven en houden ze de vasteprijscontracten laag geprijsd. Of dat gebeurt hangt uiteraard ook af van de marketingstrategie om klanten al dan niet met voordelige aanbiedingen bij concurrenten weg te lokken. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten