FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 15 december 2009

Facebook stookt Berlusconi-rel op

Voor sommige Italiaanse Facebook-leden is de man die S. Berlusconi verwondde een regelrechte held. Webgroepen worden als steun voor hem opgericht. De Italiaanse regering is boos.

De Italiaanse regering heeft maandag 14 december een voorstel gedaan om de websites die hulde brengen aan de man die zondagavond premier Silvio Berlusconi aanviel, te sluiten.

De aanval
Berlusconi werd zondag na een partijbijeenkomst op het Domplein van Milaan bekogeld door de 42-jarige Massimo Tartaglia. Met een marmeren beeldje van de Dom verwondde Tartaglia Berlusconi aan het gezicht en braken twee tanden af. Tartaglia, uitvinder en werkzaam in het elektronicabedrijf van zijn vader in Milaan, werd gearresteerd.

Direct ontstonden er meerdere pro-Tartagliafangroepen op de netwerksite Facebook. Op de dag van de aanslag lieten al 60.000 Italianen via internet weten te sympathiseren met groepen als 'Tartaglia for president', 'Een heiligverklaring voor Tartaglia' en 'Stem Tartaglia'.

Tegenstanders
Daar stonden groepen tegenover als 'Tartaglia in de gevangenis' of 'Levenslang voor Tartaglia'. Het aantal sympathisanten daarvan liep gisteravond in de honderdduizenden, maar enkele groepen bleken vervalst te zijn omdat het slechts om een naamswijziging van een bestaande groep ging.

Tartaglia stond al tien jaar onder behandeling van een psychiater. Maar hij had zich nog nooit uitgelaten als fel tegenstander van Berlusconi en was ook niet aangesloten bij een politieke of anarchistische beweging. Naast het beeldje van de Dom had hij ook een 30 centimeter lang kruisbeeld, een glasplaat en een anti-agressiespuitbus bij zich. "Ik heb het gedaan omdat ik Berlusconi haat", verklaarde hij tegen de politie.

Anti-Berlusconi-dag
Op Facebook ontstonden de laatste maanden talloze groepen die zich op meer of minder diplomatieke wijze tegenstander noemen van de huidige Italiaanse premier. Ook de No Berlusconi-dag, waar op 5 december 300.000 mensen voor op de been waren in Rome, is via Facebook georganiseerd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Maroni wordt nu bekeken of die sites die geweld uitlokken te sluiten zijn. Donderdag 17 december bespreekt de regering die mogelijkheid.

Berlusconi moet van de behandelende artsen in het ziekenhuis San Raffaele in Milaan twee weken rust houden. Gisteren kreeg hij bezoek van de kopstukken van zijn partij en van partijsecretaris Pierluigi Bersani van oppositiepartij PD. President Rosi Bindi van de PD, tevens vicevoorzitter van het Huis van Afgevaardigden, riep Berlusconi op niet langer 'het slachtoffer te blijven spelen'. Ze vroeg Berlusconi te stoppen met het uitlokken van geweld.

Staatssecretaris van defensie Guido Crosetto noemde het falen van de beveiliging een probleem, maar ook het enthousiasme van de premier zelf. Zondagavond rukte de premier zich los van zijn arts en beveiligingsmensen om uit de auto te stappen en zijn gehavende gezicht te tonen aan het publiek in Milaan en de televisiecamera's. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten