FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 15 december 2009

ING belooft openheid bij verlaging spaarrentes

ING Groep 4.35 % === AEX-index 0.83 %
De crisis heeft ook goede dingen gebracht voor ING. Verstoppertje spelen als de spaarrente wordt verlaagd, is er vanaf 2010 niet meer bij.

Ja, ook Nick Jue, voorzitter van het Nederlandse bankbedrijf van ING hoort de sceptische geluiden over bankiers die beloven de klant nu echt centraal te stellen. "Maar bij ING verandert de mentaliteit wel degelijk", stelde Jue dinsdag 15 december op persbijeenkomst van ING Retail Nederland.

Ter illustratie noemt Jue de inspanningen die de bank dit jaar deed om beter naar klanten te luisteren. Zo organiseerde ING informatieavonden voor particulieren en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en startte de bank een hulpdienst voor klanten die zich zorgen maken over de betaalbaarheid van hun hypotheek.

Geen kleine lettertjes
En dan is er het spaarbeleid. De tijd is voorbij dat ING, dan wel de voormalige Postbank, nieuwe rekeningen introduceerde met een toprente, die vervolgens steeds lager werd. In het eerste kwartaal van 2010 stapt de bank in Nederland volledig over op een "duurzaam spaarbeleid".

"Dat betekent in de informatievoorziening onder meer dat je geen spaaraanbiedingen meer zult zien met sterretjes bij de rente, waarbij je moet zoeken naar de kleine lettertjes," aldus directeur Jue. "Ook zullen we aanpassingen van de rente nog duidelijker communiceren. Zo worden renteverlagingen straks op de homepage van mijnING.nl aangekondigd."

ING gaat in Nederland ook een "gematigde bandbreedte" hanteren tussen de hoogste en laagste spaarrente van de bank .

"Het verschil tussen de Toprekening en de laagste rente is nu zo'n 1,25 procent", aldus Jue. Een precieze invulling van de beoogde bandbreedte kon Jue dinsdag niet geven. "Dat hangt er er mede vanaf of de rente in algemene zin laag of hoog is. Maar bij het afstemmen van ING's spaarrentes gaat het zeker niet alleen om de bovenkant. De laagste rentes zullen ook opgetrokken worden."

Ingreep Kroes
ING kreeg oktober 2009 van eurocommissaris Kroes onder meer in Nederland een verbod opgelegd om zich met spaar- en hypotheekrentes bij de top-3 van beste aanbiedingen te positioneren. Dit als onderdeel van de goedkeuring van staatssteun die het bedrijf in 2008 en begin 2009 kreeg.

"Ik zie en verwacht geen effect op onze positie in Nederland", gaf directeur Jue dinsdag aan. "Bij sparen zitten we nooit in de top-3 en bij hypotheken ook niet. Op sommige lijstjes voor variabele hypotheekrentes zie je ons wel eens hoog verschijnen. Maar dat klopt eigenlijk niet, want wij verlenen hypotheken nooit op basis van een honderd procent variabele rente. Het maximum bij ING is 50 procent."

Dieptepunt gepasseerd
ING had begin 2009 wel last van de forse concurrentiestrijd tussen banken op de spaarmarkt die tot zeer hoge rentes leidde. Dat leidde tot forse druk op de rentemarge. "Vanaf het dieptepunt in het eerste kwartaal is echter sprake van een opgaande lijn", aldus Jue. "Ik ben tevreden over het resultaat."

ING moet vanwege de splitsing van de bank- en verzekeringstak in Nederland bij het consumentenbedrijf enkele onderdelen verkopen, waaronder dochter Westland-Utrecht. "Het bankbedrijf dat overblijft boekte in het eerste kwartaal een onderliggende winst van circa 100 miljoen euro, in het tweede kwartaal was het 200 miljoen euro en in het derde kwartaal 274 miljoen euro. In totaal ging het om 586 miljoen euro over de eerste negen maanden van dit jaar", schetste Jue.

De hypotheekportefeuille groeide in de periode tot oktober 2009 met een kleine 3 procent tot zo'n honderd miljard euro. Daarmee had ING een marktaandeel in Nederland van ruim 16 procent. De spaartegoeden namen 2 procent toe, waarmee ING uitkwam op een marktaandeel van circa 20 procent op een markt van 330 miljard euro. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten