FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 10 december 2009

Google Goggles zoekt met foto's

Komt er een einde aan de zoekmachine zoals we die kennen? Als het aan Google ligt wel. Met Google Goggles op je smartphone kun je namelijk het internet doorzoeken aan de hand van een foto die je uploadt naar Google.

Het experimentele Google Goggles werd eerder deze week voorgesteld. Het heeft een database van miljarden foto’s die helpt om een analyse te maken van het beeld dat geüpload werd. Op basis van die analyse wordt dan informatie getoond aan de gebruiker over wat er op de afbeelding staat.

Vic Gundotra, hoofd van ontwikkeling bij Google, geeft uitleg bij Google Goggles: “Het is ons doel om elk beeld te kunnen identificeren. Dit experiment is een mooi voorbeeld van wat we altijd al voor ogen hadden voor computers. Je kunt een foto maken van een voorwerp, en die foto vervolgens gebruiken als zoekopdracht.”

Google Goggles zit voorlopig nog wel in een experimentele fase bij Google Labs, waar er gesleuteld wordt aan de tekortkomingen. “Maar het werkt al wel behoorlijk goed bij bepaalde types voorwerpen in bepaalde categorieën”, aldus Gundotra.

Geen gezichtsherkenning
De dienst kan ook gezichten herkennen, maar daar wordt (voorlopig) geen gebruik van gemaakt: “Voor dit product hebben we beslist om geen gezichtsherkenning aan te bieden. We moeten eerst bekijken wat de mogelijkheden zijn op gebied van privacy en controle die gebruikers zelf hebben. De technologie is er, maar we hebben beslist om de implementatie uit te stellen.”

Google Goggles is momenteel beschikbaar voor smartphones met Android 1.6 onder de motorkap, maar binnenkort zou het ook uitgebracht worden voor andere smartphones. [clickx.be]

0 reacties :

Een reactie posten