FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 28 april 2010

Dertig jaar Post-it

De Post-it viert in 2010 zijn dertigste verjaardag. De handige herinneringsbriefjes van fabrikant 3M lagen in 1980 voor het eerst in Amerikaanse winkels.

ING Groep 3.89 % === AEX-index 1.31 %
Er is vrijwel geen kantoor waar geen gele briefjes aan beeldschermen hangen of op bureaus zijn geplakt. De Post-it was de afgelopen dertig jaar een constante factor in werkomgevingen.

Jarig
In 1980 was de Post-it voor het eerst in de VS verkrijgbaar. Fabrikant 3M noemt geen exacte verjaardag. Persbureau AFP houdt april 1980 aan als officieel startpunt van de populaire plakpapiertjes.

Foutje
De Post-it komt voort uit een foutje. 3M-onderzoeker Spencer Silver stuitte in 1968 op een lijm die niet bepaald goed bleef plakken. Een voordeel van deze nog niet heel praktische uitvinding was dat je iets waar de lijm op zat wel weer los kon trekken en ergens anders aan kon plakken.

Bladmuziek
Het duurde ongeveer een decennium tot een andere wetenschapper bij 3M een goede toepassing bedacht. Arthur Fry zong in zijn vrije tijd in een kerkkoor. Het stoorde hem mateloos dat boekenleggers niet in zijn bladmuziek bleven zitten.

Fry gebruikte de lijm van Silver om een plakkend papiertje te ontwikkelen. Hoewel in 1977 bij 3M intern al enthousiast gebruik werd gemaakt van de Post-its, duurde het nog drie jaar voordat het plakpapier in heel de VS verkrijgbaar was.

Een jaar later, in 1981, kwam de Post-it naar Europa.

Gele papiertjes
Het verhaal gaat dat er toevallig wat geel papier lag naast de 3M-afdeling die met de ontwikkeling van de Post-it bezig was. Naast het klassieke plakpapiertje, heeft 3M inmiddels tientallen andere kleuren en formaten. Ook verkoopt 3M software, om op de computer notities te maken.

Het originele product, een kanariegeel plakvelletje van 3 bij 3 inch (7,6 bij 7,6 centimeter), is inmiddels iconisch. Zo hebben verschillende toepassingen om op smartphones notities te maken een gele Post-it als icoontje.

Bekijk ook de slideshow: De Post-it is jarig. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten