FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 20 april 2010

IMF: staatsschulden dreigen crisis te verlengen

De sterk opgelopen schulden en tekorten van veel landen dreigen de financiële crisis te verlengen, stelt het IMF. Overheden moeten daarom snel duidelijk maken hoe ze hun financiën weer op orde willen brengen.

ING Groep 3.42 % === AEX-index 1.80 %
Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het dinsdag 20 april gepresenteerde Global Financial Stability Report.

Onzekerheid
Het IMF waarschuwt dat de onzekerheid over de overheidsfinanciën van een land gemakkelijk kan overslaan op de banken in dat land en erbuiten. Zo raakt een abrupte afwaardering van de schulden van een land alle banken die veel van die schuld bezitten.

Daarnaast leidt een verslechtering van het imago van een overheid vaak ook tot hoge rentes voor de banken, die daardoor moeilijker aan geld kunnen komen. Daarmee vormen de opgelopen tekorten en schulden een bedreiging voor de stabiliteit van het financiële systeem en het prille herstel van de economie, aldus het IMF.

Houdbaarheid financieringen
"Overheden staan voor een uitdaging zonder weerga'', zei IMF-econoom José Viñals in een toelichting. "Er moeten plannen voor de bestrijding van de tekorten worden ontworpen, zodat de markten niet nerveus worden, maar overtuigd raken van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Dat is vooral belangrijk in landen waar investeerders nu al twijfels over hebben.''

Dankzij de steun van de overheid en het voorzichtige herstel van de economie staat de financiële sector er volgens het IMF wel beter voor dan een halfjaar geleden. Het fonds verwacht dat de totale afschrijvingen van banken door de financiële crisis zullen oplopen tot 2,3 biljoen dollar. Dat is 500 miljard dollar minder dan in oktober vorig jaar werd voorspeld. Banken hebben twee derde van het totale bedrag al voor hun rekening genomen, waardoor er wereldwijd nog bijna 800 miljard dollar aan afschrijvingen nodig zouden zijn. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten