FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 17 mei 2010

Verjaardag in de kijker

Dagelijks worden er twee miljard YouTubefilmpjes bekeken. Dat zegt moederbedrijf Google naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de site. Onlangs werd bekend dat er elke minuut voor 24 uur aan videomateriaal wordt geüpload.

Google wil de verjaardag van de site extra in de kijker zetten met een aantal overzichten. Zo benadrukt de site dat het nu ook HD en zelfs 3D ondersteunt en intussen ook echte series en films wil uitzenden.

YouTube werd eigenlijk al in januari 2005 opgericht. Op 14 februari van dat jaar werd de domeinnaam geregistreerd, al duurde het tot 23 april voor de eerste video werd geüpload. In december 2005 werd de site officieel gelanceerd. Maar op dat moment werden al acht miljoen video's per dag bekeken.

Wat Google en YouTube niet vermelden in hun succesverhaal is dat de site deels groot is geworden dankzij illegaal materiaal. Auteursrechtelijk beschermde videoclips en series waren (al dan niet in stukjes) zomaar te bekijken, wat film- en platenmaatschappijen bewoog tot zware schadeclaims.

Die konden YouTube echter een stuk minder schade berokkenen vanaf 6 oktober 2006. Toen werd de videosite voor 1,65 miljard dollar overgenomen door Google. Sindsdien is de site zich meer gaan schikken naar de wensen van de muziek- en filmindustrie. Onder meer door het verwijderen van auteursrechtelijk beschermde fragmenten. [zdnet.nl]

0 reacties :

Een reactie posten